Az IMF vezérigazgatójának szexbotránya nem befolyásolja az ír, a görög és a portugál mentőcsomaggal kapcsolatos tárgyalásokat – közölte Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője.

Az Eurócsoport elnöke végletesen szomorúnak mondta magát a történtek miatt.

A gazdasági és pénzügyi EU-biztos szóvivője Brüsszelben leszögezte, Domninique Strauss-Kahn letartóztatása nem befolyásolja a Görögországgal, Portugáliával és Írországgal folyó nemzetközi tárgyalásokat. Amadeu Altafaj Tardio kifejtette, hogy az intézmények vezetői nem folynak bele közvetlenül a tárgyalásokba, azokat a szakértők és a kinevezett tárgyalódelegációk végzik az előre meghatározott menetrend szerint.

A portugál mentőcsomag elfogadásáról egyébként nem a Nemzetközi Valutaalap menedzsmentje, hanem kormányzótanácsa dönt, tehát az IMF erős intézmény marad a helyettes operatív irányításával is, így semmi kétség nem marad a nemzetközi pénzügyi szervezet működésének folyamatosságával kapcsolatban” – mondta a szóvivő.

Az Eurócsoport elnökét, aki személyes jó barátjának nevezte Strauss-Kahnt, mély szomorúsággal és keserűséggel töltötte el a letartóztatás és az, ahogy az IMF vezérigazgatóját bilincsbe verve vezették el a meghallgatásról. “Az ügy az amerikai igazságszolgáltatás kezében van, de ami történik az mérhetetlen szomorúsággal tölt el” – jelentette ki egy újságírói kérdésre Jean-Claude Juncker.

A személyes sorsán és a francia belpolitikai felforduláson túl még egy vonatkozása lehet az IMF-vezérigazgató szexbotrányának. Az egy szállodai szobalány elleni nemi erőszak kísérlete miatt a New York-i rendőrség által őrizetbe vett Dominique Strauss-Kahn felbecsülhetetlenül fontos szerepet játszott az eurózóna periférikus államait sújtó államadósság-válság kezelésében. A franciák által nevének kezdőbetűi után DSK-nak nevezett politikusnak köszönhetően a Nemzetközi Valutaalap forrásaival és szakértelmével villámgyorsan az Európai Unió mellé állt, hogy kölcsönökkel nyújtson támogatást az eurózóna bajba jutott tagjainak és ezáltal megakadályozza a közös pénz destabilizálódását.

Strauss-Kahn várható távozásával az Európai Unió egy nagyon értékes szövetségest és barátot veszíthet, ráadásul miként arra hétfőn számos világlap is rámutatott, még azt sem lehet kizárni, hogy Európa az IMF-vezérigazgatói posztját is elveszíti, és egy más földrajzi térséget képviselő új vezető már kevésbé együttműködő lehet a vén kontinens problémáinak a megoldásában.

A kialakult szokásjog szerint a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztjára eddig mindig európai került, akinek a helyettese amerikai (a Világbanknál fordított a helyzet). Az IMF folyamatban lévő intézményi reformja során azonban a jövőben gazdasági súlyukkal összhangban nagyobb befolyást követelnek maguknak és minden bizonnyal szereznek is a feltörekvő országok, élükön Kínával, Indiával és Brazíliával.

Egy nevének elhallgatását kérő uniós forrás mindenesetre hétfőn reményét fejezte ki, hogy a valutaalap szerepében a botrány után sem történik változás. „Nincs okunk kételkedni abban, hogy az IMF továbbra is nagyon fontos szerepet fog játszani” – közölte a forrás, aki egyébiránt nem kívánt kommentárt fűzni a történtekhez.

Dominique Strauss-Kahnt egyébként hétfőn Brüsszelbe várták, ahol az uniós pénzügyminiszterek a portugál mentőcsomag jóváhagyása mellett a görög adósságkérdést is behatóan megvitatják. A találkozón az egyiptomi Nemat Safik helyettesítette a franciát. Az IMF operatív vezetését pedig DSK helyettese, az amerikai John Lipsky vette át.John Lipsky rátermett ember, óriási tapasztalattal” – közölte Olli Rehn szóvivője.

DSK Nicolas Sarkozy jelenlegi államfő legveszélyesebb kihívójának számított a jövő évi elnökválasztáson, de a nagy szoknyavadász hírében álló francia újabb botránya alighanem kettétöri politikai és bankvezéri karrierjét, és elnökségről szőtt álmait is végképp szertefoszlatja.