Budapestre látogat ma a Velencei Bizottság az április 18-án elfogadott új alaptörvénnyel kapcsolatban.

A testület delegációját reggel fogadja a Parlamentben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki a félórás egyeztetés után sajtótájékoztatót tart.

Az MTI úgy tudja, hogy a kétnapos látogatásra érkező bizottsági delegáció tagjai találkoznak Szájer József fideszes európai parlamenti képviselővel, az új alaptörvénnyel kapcsolatos nemzeti konzultációs testület vezetőjével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével, Martonyi János külügyminiszterrel és a parlamenti frakciók képviselőivel is.

Az új alaptörvény elfogadásának másnapján, április 19-én az Európa Tanács közgyűlése kérte az alkotmányos kérdésekben tanácsokkal szolgáló Velencei Bizottság véleményét az új magyar alkotmányról – a bizottság köreiből származó akkori értesülés szerint. Ugyanabból a forrásból azt is közölték, hogy május közepén Budapestre utaznak a Velencei Bizottság szakértői, s júniusban Strasbourgban jelentést terjesztenek a tanács parlamenti közgyűlése elé.

Az új magyar alaptörvény körüli helyzet még “nem nagyon világos”, a szöveget értelmezni kell, fontos, hogy a sarkalatos törvények elfogadása és egyéb fontos döntések meghozatala helyes irányban történjen – mondta a Velencei Bizottság titkárságának igazgatója kedden Budapesten az MTI-nek.

“Nagyon fontos annak tisztázása, hogy mi történik most, az alaptörvény elfogadása után (…) a sarkalatos törvényekben még sok mindenről kell rendelkezni” – fogalmazott Thomas Markert, miután Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a Parlamentben.

A Velencei Bizottság delegációja több kérdést is meg kíván vitatni másfél napos budapesti egyeztetései során, “a külügyminiszternek például természetesen fel fogjuk vetni a határon túli élő magyarok kérdését” – mondta az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben illetékes tanácsadó szervezetének titkárságvezetője.

Thomas Markert elmondta: Navracsics Tiborral egyebek között olyan fontos kérdésekről egyeztettek, hogy a tervek szerint mikor fogadja el a parlament a sarkalatos törvényeket, és mikor születnek döntések azokról a személyekről, akiket a régi alkotmány alapján neveztek ki.

Ugyancsak tárgyaltak a költségvetésre vonatkozó új szabályozásról, valamint az új alaptörvény preambulumának azon kitételéről, hogy a régi alkotmány érvénytelennek tekintendő – mondta.

Arra a kérdésre, felvetettek-e bármilyen aggályt, úgy felelt: “megvitattunk bizonyos kérdéseket, ezeket nem igazán nevezném aggályoknak, de fontosak számunkra, hogy értelmezzük az új alaptörvényt”.

Azt mondta, a kedd reggeli egyeztetéseken nem tértek vissza az alkotmány elfogadásának “feszes menetrendjéhez”, amelynek kapcsán a Velencei Bizottság korábban aggodalmát fejezte ki. “Ez a múlt kérdése, minket most jobban érdekel az új szöveg értelmezése” – tette hozzá a német jogász doktor, és megjegyezte, tárgyalásaik elsődleges célja az információgyűjtés.

A Joggal a Demokráciáért Európai Bizottság – megalakulásának helyszíne nyomán röviden Velencei Bizottságként emlegetett testület – 1990-ben alakult független szakértőkből; a nemzetközileg tekintélyű bizottság feladata annak ellenőrzése, hogy az új európai alkotmányok összhangban vannak-e Európa alkotmányozási hagyományaival.