Más-más szempontból, de ismét aktuálissá vált, hogy a Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület felhívja a figyelmet az utazással egybekötött termékbemutatók és a fogyasztói csoportok veszélyeire – megjegyezve, hogy utóbbival kapcsolatban pozitív fejlemények is tapasztalhatóak.

Utazással egybekötött termékbemutatók

A nyár közeledtével ismét szinte számolatlanul érkeznek postaládánkba az ingyenes vagy nagyon olcsó városnéző programokra csábító szórólapok, ahol azonban valójában a program nagy részét olyan előadás tölti ki, amelyen valamilyen terméket próbálnak meg értékesíteni a fogyasztók számára. Újdonság, hogy egyes cégek már külföldi utazás keretében is szerveznek ilyen bemutatókat, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha az ötnapos olasz városnézés egyik napja azzal telik, hogy 300.000 forintért bio paplan készletet próbálnak ránk tukmálni – természetesen akár részletfizetési lehetőséggel. Ezért a Teszt és Piac minden fogyasztó figyelmét fel kívánja hívni, hogy körültekintetően járjon el akkor, amikor az utazás során kecsegtető ajánlatokkal találkozik, mert súlyos anyagi terhet vállalhat egy aláírással.

Az ilyen termékbemutatókhoz kapcsolódó panaszok tárháza pedig továbbra is szinte kimeríthetetlen: jogellenesen elkért foglaló, a jogszabály által biztosított – nyolc munkanapon belüli, indoklás nélküli – elállás lehetőségének megtagadása, sértő, agresszív, fenyegető rábeszélés, eltűnt cégek…

A gyakorlat azt mutatja, hogy a vállalkozások elsősorban az idős, kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket csábítják különféle – jellemzően többszázezer forintos – termékekkel. Számos kisnyugdíjas az intenzív rábeszélés hatására olyan pénzügyi kötelezettséget vállal, amely jelentősen meghaladja anyagi teljesítőképességét. Az aláírt, többnyire banki hitellel kombinált szerződésekből pedig később már nincs kiút.

Fogyasztói csoportok

Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága tegnapi (2011. május 17-i) ülésén foglalkozott a fogyasztói csoportokkal. A jelenlévő kormányzati, hatósági és civil szakemberek, politikusok szinte kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy a fogyasztói csoportok tevékenysége sürgős szabályozást igényel, melynek egyik eleme lehet új fogyasztói csoportok létrehozásának a tilalma, emellett azonban a már működő csoportok működését is megfelelő szabályok közé kell szorítani.

A Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület üdvözli a jogalkotók azon szándékát, hogy egy 14 éve megoldatlan problémát a fogyasztók érdekeit figyelembe véve rendezzenek.

Egyesületünk már korábban is igyekezett mindenki figyelmét felhívni arra, hogy az ilyen szerveződés nem egy hitellehetőség, hanem egy előtakarékossági forma, s mint ilyen, legkevésbé azokon segít, akiknek megtévesztő hirdetései szólnak. Az ilyen vállalkozások vélelmezhetően több helyen megtévesztik a fogyasztókat, akiknek gyors (egy-két hónapos) pénzhez jutást ígérnek, és nem tájékoztatják őket megfelelően a vásárlói klubok jellemző tulajdonságiról. Ugyanakkor a fogyasztók aláírják a szerződést, amellyel elismerik, hogy a rendszer működésével tisztában vannak, arról teljes körű tájékoztatást kaptak.