Az EU nemzetközi fejlesztéspolitikáját erősítő „strukturált párbeszédről” szóló konferencia május 17-i, budapesti plenáris ülésének megnyitóján Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár üdvözölte, hogy a Bizottság közleményt ad ki a civil társadalomnak és a helyi önkormányzatoknak a fejlesztéspolitika alakításába történő bevonásáról.

2011. május 16. és 19. között Budapesten, a magyar elnökség programjának részeként rendezik meg az uniós fejlesztéspolitikát erősítő „strukturált párbeszéd” zárókonferenciáját. A tematizált konzultációsorozatot Andris Piebalgs fejlesztési biztos indította el 2010 márciusában, azzal a céllal, hogy a civil szervezetek és az önkormányzatok bevonásával, igényeik fokozott figyelembe vételével alakítsák, és így tegyék hatékonyabbá az EU fejlesztéspolitikáját.

Az eseménysorozat zárókonferenciájának 2011. május 17-i ülésén Andris Piebalgs köszönetet mondott a magyar elnökségnek a rendezvény megszervezéséért. Kiemelte, hogy számos fejlődő ország új fejezethez érkezett az elmúlt időszakban, a civil társadalomnak és az önkormányzatoknak pedig óriási szerepük van a demokrácia, a jó kormányzás, a jogállamiság megteremtésében és fenntartásában, valamint az emberi jogok biztosításában.

Piebalgs bejelentette: a „strukturált párbeszéd” tapasztalatai alapján a Bizottság közleményt ad ki a civil társadalomnak és a helyi önkormányzatoknak az uniós fejlesztéspolitikába történő bevonásáról. A biztos hozzátette: egyszerűsítik a segélyezési mechanizmust, a párbeszéd folytatásának megkönnyítésére pedig brüsszeli központot hoznak létre.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára a soros elnök Magyarország nevében üdvözölte Piebalgs biztos kezdeményezését és a közlemény kiadásának bejelentését. Németh emlékeztetett: Magyarország az elmúlt húsz évben jelentős átalakuláson ment keresztül, ez pedig hasonlatos a fejlődő országokra váró átalakuláshoz. Magyarország tapasztalatai átadásával is hozzájárul a fejlesztési politika sikeréhez, és tanulni is szeretne másoktól például a segélyek elosztásának módjairól – tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta: a globális kihívások leküzdése és a befogadó, fenntartható fejlődés érdekében a helyi és nemzetközi lépéseknek „kéz a kézben” kell járniuk. Németh kiemelte a helyi önkormányzatokkal és a civiltársadalmi szervezetekkel való együttműködés jelentőségét és a párbeszéd intézményesítésének fontosságát. „Fontos, hogy ezeket az elveket gyakorlati intézkedésekre fordítsák le, és hogy praktikus eszközöket találjunk a fejlesztési együttműködés elsődleges céljai, a szegénység csökkentése és a globális béke elérésére”- fogalmazott az államtitkár.

Németh elmondta, hogy a magyar Külügyminisztérium az EU-elnökség idején tartott informális miniszteri találkozók előtt konzultációt kezdeményezett a civil társadalom és a kormányzat között, és a fejlesztési együttműködés területén is rendszeresen konzultál minden érintettel. Magyarország különösen aktívan működik együtt a kelet-európai és a nyugat-balkáni országokkal a demokratikus átalakulással kapcsolatos információk átadása és gyűjtése területén – tette hozzá.

Az államtitkár úgy vélte, a „strukturált párbeszéd” látványos előrelépést ért el, különösen a nem állami szereplők és az önkormányzatok bevonásával, ezért a kezdeményezésnek folytatódnia kell. Így a mostani zárókonferenciát helyesebb lenne nyitókonferenciának nevezni – fogalmazott Németh Zsolt.