A romák életkörülményeinek javításán túl a jobb együttélés feltételeinek megteremtését is a romastratégia céljaként jelölte meg Balog Zoltán, aki csütörtökön Brüsszelben elnököl az uniós tagországok szociális, illetve munkaügyi kérdésekben illetékes minisztereinek tanácskozásán.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a tanácskozásra érkezve az MTI-nek elmondta: a romabefogadás uniós keretstratégiájának a szövegtervezetét nagyköveti szinten sikerült nagyon jól előkészíteni, így a mostani ülésen már nem egyes szavakon fognak vitatkozni, hanem érdemi beszélgetést folytatnak arról, hogy az egyes országok – az uniós kereteken belül – milyen tartalommal kívánják megtölteni saját nemzeti romastratégiájukat.

Beszélni fogunk azokról a szakpolitikai intézkedésekről, amelyeket meg kell hozni annak érdekében, hogy ne csak a romák helyzete legyen jobb Európában, hanem az együttélés is jobb legyen” – közölte az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy az uniós keretstratégiát – annak összetett jellege miatt – áprilisban az uniós igazságügyi miniszterek vitatták meg, most kerül napirendre a szociális és foglalkoztatási ügyek tanácsában, pénteken pedig az oktatási és ifjúsági ügyek tárcavezetőinek tanácskozásán. A sort a jövő hétfőn a külügyminiszterek zárják, akik az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljárva tűzik napirendre a romastratégiát, a magyar uniós elnökség egyik kiemelt célkitűzését. A tagállamok csúcsvezetői júniusban hagyják jóvá hivatalosan a stratégiát.

Balog Zoltán kitért arra, hogy az általános uniós keretek meghatározása után a tagállamoknak ez év december végéig kell majd elkészíteniük saját nemzeti romabefogadási intézkedési tervüket. Ezt a jövő év első felében az Európai Bizottság külön e célra létrehozott munkacsoportja véleményezni fogja. Az államtitkár azonban ehhez hozzátette: azt javasolják, hogy a munkacsoport később is maradjon fenn, mert a nemzeti stratégiák végrehajtását folyamatosan kell majd ellenőrizni. Ebben szerepet kap majd az EU bécsi székhelyű alapjogi ügynöksége is – közölte.

A csütörtöki tanácskozásra érkezve Andor László EU-biztos hangsúlyozta, hogy európai szinten mintegy 10 millió roma sorsáról van szó. Ezeknek az embereknek a többsége munkanélküli, nagy szegénységben él, és az EU bátorítja, hogy a kormányok segítsék a romák helyzetének javítását – tette hozzá.