A pozíciót hagyományosan európai politikus tölti be, sokan egy honfitársát, a jelenlegi francia pénzügyminisztert tartják a legesélyesebbnek a megüresedett pozícióra.

Miután a szexbotrányba keveredett Dominique Strauss-Kahn tegnap (2011. május 18.) lemondott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztjáról, azonnal elkezdődtek a találgatások lehetséges utódjáról. A pozíciót hagyományosan európai politikus tölti be, sokan egy honfitársát, a jelenlegi francia pénzügyminisztert tartják a legesélyesebbnek a megüresedett pozícióra.

A Valutaalap vezetőjét szombaton tartóztatták le, azután, hogy egy new yorki hotelben dolgozó szobalány szexuális zaklatással vádolta meg.

Az igazgatótanács ismertette Dominique Strauss-Kahn lemondásáról szóló levelét, aki abban ismételten tagadja az ellene felhozott vádakat. Mint írta, „végtelenül szomorú”, de kötelességének érzi lemondani, mert gondolnia kell családjára, és mert az IMF javát nézi.

Egy informális megegyezés alapján az IMF vezetője hagyományosan európai országból származik, míg a Világbank vezetője amerikai.

A legesélyesebb utódok között az eurozóna pénzügyi válságának kezelésében különösen aktív francia pénzügyminiszter, Christine Lagarrde-ot emlegetik, de felmerült az Európai Központi Bank vezetője, a szintén francia Jean-Claude Trichet neve is. Német politikusok közül a Deutsche Bank vezetőjét, Josef Ackermannt és a korábbi pénzügyminisztert, Peer Steinbruecköt hozták még összefüggésbe a pozícióval.

Az utódlás kérdése ugyanakkor korántsem lejátszott még – a G20-ak csoportja nemrég nyílt kiválasztási eljárásban egyezett meg, így lehetséges más jelölt is a felzárkózó gazdaságú országok csoportjából, ami felboríthatja a korábbi “szokásos leosztást”.