Magyarország a foglalkoztatás területén is igyekszik előmozdítani a nyugat-balkáni országok, köztük Montenegró európai uniós integrációját, többek között az európai uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos tapasztalatok megosztásával – közölte csütörtökön Montenegróban a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója.

Komáromi Róbert Podgoricában megállapodást írt alá a magyar és a montenegrói foglalkoztatási hivatal közötti együttműködésről.

A megállapodást montenegrói részről Zoran Jelic, az adriai ország Foglalkoztatási ügynökségének vezérigazgatója látta el kézjegyével.

A két intézmény közötti együttműködés keretében a magyar fél kész megosztani az állami munkaerő-közvetítő hálózat működtetésével kapcsolatos tapasztalatait, különösen az európai uniós támogatások felhasználását, valamint a szociális partnerekkel való együttműködést illetően. A megállapodás közös szemináriumok, workshopok rendezését, a tapasztalatcserét szolgáló kölcsönös látogatásokat irányoz elő – tájékoztatta az MTI-t Császár Tibor, Magyarország montenegrói nagykövete.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Komáromi Róbert elmondta, hogy Montenegró mellett ebben a félévben Horvátországgal, Bosznia-Hercegovinával és Szerbiával is hasonló együttműködési megállapodást kötnek – a legközelebb június elsején Belgrádban írnak alá az együttműködést rögzítő jegyzőkönyvet a szerbiai társszervezettel.