Beterjesztette az Országgyűlésnek az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötéséről szóló javaslatát Lázár János és Varga István a pénteken.

A fideszes képviselők egyéves átmeneti periódust indítványoznak a felső korhatárt 2013. január elseje előtt betöltött érintettek tekintetében.

Az egyes jogállási törvényeknek az új alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló, az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről, valamint a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvények módosítását kezdeményező javaslat – mint indoklása kifejti – átmeneti rendelkezéseket rögzít annak érdekében, hogy a törvényjavaslat hatályba lépésének időpontjáig a felső korhatárt már betöltött, illetve azt 2012. évben betöltő ügyészek felmentése zökkenőmentesen, lépcsőzetesen, a jelenleg alkalmazott, 6 hónapos felmentési idő biztosításával történhessen meg.

A törvényjavaslat ezen rendelkezései – összhangban az alaptörvénnyel – 2012. január elsején lépnek hatályba, ha az Országgyűlés elfogadja az előterjesztést.