Az elkövetkező napok sok munkát adnak a tagállamok külügyminisztereinek, akik két formációban is találkoznak a hét elején.

Rajtuk kívül a védelemért és telekommunikációs szakterületért felelős tárcavezetőket is Brüsszelbe várják. A Bizottság a bevándorláspolitika és szerzői jogok tárgyában tesz közzé javaslatokat, az EP pedig szakbizottságaiban készíti elő a következő plenáris ülés dossziéit. A hétvégén sorra kerülő 20. EU-Japán csúcstalálkozó várhatóan fontos lépést jelent egy szabad-kereskedelmi megállapodás megkötése felé.

Tanács

A hét a külügyminiszterek brüsszeli találkozójával kezdődik, akik az Iránnal, a Szíriával és a Fehéroroszországgal szemben alkalmazott uniós szankciók szigorításáról döntenek. A Külügyek Tanácsa hétfői (2011. május 23.) ülésén várhatóan beutazási tilalmat vezetnek be Bassár el-Aszad szír államfő, valamint mintegy 15 fehérorosz vezető ellen, és döntenek európai vagyonuk befagyasztásáról is. Az ülést Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő vezeti, aki beszámol az Európai Külügyi Szolgálat munkájáról is. Az uniós “külügyminiszter” másfél éves tevékenységét komoly kritikával illették az elmúlt időszakban, Ashton viszont a tagállamok közös álláspontjának hiányát tartja alapvető problémának.

Hétfőn a Külügyek Tanácsa keretében a tagállamok honvédelmi miniszterei is összeülnek, és a védelmi képességek megosztásáról és csoportosításáról (pooling and sharing) egyeztetnek. Gyakran ugyanis jelentős átfedések vannak a tagállamok védelmi képességei és védelmi tárgyú kutatási programjai között.

A külügyminiszterek az Általános Ügyek Tanácsa keretében is találkoznak aznap. Az ülésen előkészítik az Európai Tanács június 24-i ülését, valamint áttekintik az uniós romastratégiával kapcsolatban a Tanács más formációiban eddig elért eredményeket. Az állami kasszák szűkössége miatt a téma újra és újra napirendre került az elmúlt években – mindeddig számottevő eredmények nélkül.

A Külügyek Tanácsa ülése kedden (2011. május 24.) fejlesztéspolitikai témájú napirendi pontokkal folytatódik.

Pénteken (2011. május 27.) a telekommunikációért felelős tárcavezetőket várják Brüsszelbe. A Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanács ülésének legfontosabb kérdései a kritikus informatikai infrastruktúrák védelme és az Európai elektronikus kormányzati akcióterv a 2011 és 2015 közötti időszakra.

Európai Bizottság

A belső piaci szerzői jogi szabályokra vonatkozó javaslatot fogad el kedden (2011. május 24.) az Európai Bizottság. Az eddigi szabályozás frissítését a digitális technika fejlődése tette szükségessé. A bevándorláspolitikára vonatkozó uniós szabályozás módosítását is javasolni fogják a biztosok, amely az észak-afrikai menekültáradat miatt vált szükségessé.

Szerdán (2011. május 25.) ismerteti a biztosi kollégium az EU és 16 szomszédos ország társadalmi, kulturális, oktatási és kereskedelmi kapcsolatát szabályozó Európai Szomszédságpolitika reformjára vonatkozó javaslatát. A stratégiai felülvizsgálat tavaly júliusban kezdődött, miután nyilvánvalóvá vált, hogy az eddig alkalmazott, Ukrajnától Örményországon át Marokkóig minden országot azonosan kezelő elvek nem megfelelőek, és ehelyett országspecifikus megközelítésre van szükség.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben a héten a szakbizottságok üléseznek.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke hétfőn részt vesz az alkotmányügyi bizottság ülésén, ahol beszámol a képviselők és a lobbisták etikai kódexéről folytatott tárgyalások állásáról.

A közlekedési bizottság kedden szavaz a testszkennerek repülőtereken való alkalmazásáról, valamint második olvasatban döntenek arról a jogszabályról, amely lehetővé tenné a közlekedési bírságok határokon átívelő behajtását.

Szerdán a mezőgazdasági bizottság várhatóan elfogadja a közös agrárpolitika átdolgozásáról szóló, nagy várakozásokkal kísért jelentést. A tagállamok korábban gyakran a Parlament álláspontját figyelmen kívül hagyva döntöttek a kérdésben, azonban a Lisszaboni Szerződés ezen a területen is egyenrangú jogalkotóvá tette az EP-t a Tanáccsal.

Csúcstalálkozó

Hétvégén kerül megrendezésre a 20. EU-Japán csúcstalálkozó, amelynek legfontosabb napirendi pontja a szabad-kereskedelmi megállapodásról előkészítése lesz. Japán jelezte, hajlandó véghez vinni a Brüsszel által elvárt reformokat. A szombati csúcstalálkozón várhatóan cselekvési tervet fogadnak el a reformokról, melyek végrehajtása után megindulhatnak a tárgyalások a szabad-kereskedelmi megállapodásról.