A tagállamoknak május 25-ig kellett átültetniük nemzeti joganyagaikba a távközlési csomag új szabályait.

Így mostantól az ügyfeleknek egyebek között lehetőségük lesz arra, hogy telefonszámukat egyetlen munkanapon belül átvihessék egy másik szolgáltatóhoz, s jobb tájékoztatást kell kapniuk arról is, hogy egy szerződés megkötésével mire is fizetnek elő.

Versenyképesebb távközlési ágazatot, a fogyasztóknak pedig jobb szolgáltatásokat ígér az Európai Bizottság, miután május 25-én lejár két új irányelv transzpozíciós határideje: a tagállamoknak ugyanis nemzeti joganyagaikba ekkora kell átültetniük azt a két direktívát, melyek a korábbi távközlési szabályokat módosítják.

Így szerdától a fogyasztóknak lehetőségük lesz például arra, hogy egyetlen munkanap alatt telefonszolgáltatót váltsanak (legyen szó akár vezetékes, akár mobilszolgáltatóról), mégpedig úgy, hogy megtartják az eredeti számukat. A szolgáltató és az ügyfél között kötendő szerződés kezdeti időtartama mostantól legfeljebb 24 hónap lehet, a szolgáltatónak pedig lehetőséget kell biztosítania arra is, hogy a fogyasztók 12 hónapnál rövidebb időszakra is szerződést köthessenek.

Az ügyfeleknek joguk lesz arra is, hogy tisztább képet kapjanak arról, mire is fizetnek elő, hogy mit, illetve mit nem tehetnek meg az adott szolgáltatással. A szerződéseknek meg kell határozniuk azt a minőségi szintet, melyet a szolgáltatónak minimálisan biztosítania kell, emellett rögzítenie kell a kártérítés és visszatérítés mértékét, melyet akkor fizetnek, ha azt a szintet nem sikerült biztosítaniuk.

A távközlési csomag jobb hozzáférést biztosít a 112-es segélyhívóhoz is.

A jogalkotók ígérete szerint mostantól az interneten nagyobb védelemben részesülnek a fogyasztók személyes adatai. Így például ha feltörnek egy oldalt, és a személyes adatok feltehetően rossz kezekbe kerülnek, akkor a szolgáltatónak kötelezően értesítenie kell az illetékes hatóságokat és az ügyfeleket is. A szabályozás nagyobb védelmet biztosít a kéretlen levelek (az úgynevezett spamek) ellen is.

A felhasználókat az eddigieknél jobban tájékoztatják majd a „sütik” használatáról (ezek olyan apró fájlok, amelyeket a számítógép tárol, és a különböző honlapok ezek segítségével ismerik fel a visszatérő felhasználókat).

A Bizottság az új szabályoknak köszönhetően új felülvizsgálati jogköröket kap, emellett a szabályozói csomag rendelkezéseinek megfelelően egy új szabályozói testület is létrejött (Európai Távközlési Szabályozók Testülete, BEREC), mindez pedig nagyobb jogbiztonságot teremt az ágazatban.

Az Európai Bizottság ígérete szerint szorosan nyomon követi majd a szabályok végrehajtását.

A szóban forgó két irányelv (az egyik a jobb szabályozásról, a másik pedig a polgárok jogairól szól) öt másikat módosít. A távközlési csomagot 2009 végén fogadta el az Európai Parlament és a Tanács. Az intézményközi megállapodásnak megfelelően a tagállamoknak 2011. május 25-ig kell nemzeti joganyagaikba átemelniük az irányelvek rendelkezéseit.