Vádat emelt az ügyészség a napokban a több mint másfél évtizede, 1995-ben történt pécsi taxisgyilkosság feltételezett elkövetője ellen.

Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére azt mondta: az ügyészség a rendelkezésre álló bizonyítékok mérlegelése alapján különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg a 37 éves férfit.

A rendőrség januárban közölte, hogy van gyanúsítottja az eddig a felderítetlen esetek között számon tartott, 1995-ben történt pécsi taxisgyilkosságnak, azok után, hogy tavaly ismét elővették az ügyet és több nyomozati cselekményt hajtottak végre.

Az emberölés gyanúsítottja önként jelentkezett a rendőrségen, azt állítva: ő az elkövető. Indoklása szerint azért adta fel magát, mert komoly lelkiismeret-furdalás gyötri.

A gyanú szerint a férfi volt az, aki 1995. december 1-jén Pécs határában végzett Gál Csilla taxisofőrrel. A nőt tizenkét késszúrással ölte meg támadója, a több sebből vérző asszonyra aznap este egy orvos házaspár talált rá az Abaligeti út mecsekszentkúti elágazásánál, ötven méterre a még járó motorú gépkocsijától. Saját autójukkal kórházba vitték, de mire odaérkeztek, a taxisofőr meghalt.

Az áldozat taxijába – szemtanúk szerint – a Konzum áruháznál szállt be egy 25 év körüli, 180 centiméter magas, kisportolt alkatú, rövid, szőke hajú fiatalember, aki katonai mikádót vagy ahhoz hasonló zöld kabátot viselt. A nyomozás adatai szerint több mint fél órán keresztül vitette magát a városban különböző helyekre.

Az ügyben nagy erőkkel indult meg a nyomozás, de a tettes kilétére nem derült fény. Annyit lehetett tudni, hogy feltehetően nem rablógyilkosság történt, a taxisnő ékszereit és pénzét ugyanis nem vitte el a támadó. A kocsiban egy kék reklámszatyrot is találtak, abban pedig pénztárcát és egy esernyőt.