100 ezer romát juttat munkához a kormány 2015-ig – erősítette meg az erről szóló korábbi megállapodást a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, miután találkozott az állampolgári és igazsági ügyekért felelős EU-biztossal. Balog Zoltán kedden mutatja be a magyar romaügyi elképzeléseket.

100 ezer magyarországi romát juttat munkához a kormány 2015-ig. A miniszterelnök és az Országos Roma Önkormányzat elnöke egyebek mellett ebben állapodott meg múlt pénteken.

A szociális ügyekért felelős miniszterek (EPSCO) múlt csütörtökön fogadták el az Európai Bizottság által beterjesztett roma keretstratégiát, amely alapján minden EU-tagállamnak nemzeti programot kell kidolgoznia az év végéig. Vélhetőleg ez a vállalás lesz az európai uniós roma keretstratégiához benyújtandó magyar integrációs program vezéreleme, amelyet már készít is a kormány.

A magyar elképzeléseket kedden mutatja be hivatalosan Balog Zoltán államtitkár, Járóka Lívia, az EP egyetlen roma származású képviselője és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

A vállalást hétfőn megerősítette a társadalmi integrációért felelős államtitkár is, aki Brüsszelben találkozott az állampolgári és igazságügyekért felelős EU-biztossal. Balog Zoltán elmondta, “a sors furcsa fintora, hogy míg a rendszerváltás szabadságot hozott a magyaroknak, addig a romák helyzete sokat romlott az elmúlt 20 évben”.

A politikus elmondta, az európai stratégia hozzájárul majd az európai romák problémáinak megoldásához, de hangsúlyozta, az elsődleges felelősség a tagállamoké, ráadásul a romák bevonása nélkül sem lehet megoldást találni a kihívásokra – mondta. Az államtitkár megismételte, szeretnének a lehető legmagasabb szinten foglalkozni az európai romastratégiával, ezért a programot a június 24-i állam- és kormányfői csúcstalálkozó napirendjére is beterjesztik.

Az Európai Bizottság alelnöke a találkozó után azt mondta, Brüsszel kijelölte az irányt, a lépéseket viszont már a tagállamoknak kell megtenniük. Viviane Reding azt mondta, Európának fontos a humán tőke, és ennek elpazarolását jelenti az, ami most a romákkal történik.