Reális veszély, hogy a fideszes képviselők által múlt hét pénteken beterjesztett törvényjavaslat miatt újabb fél évig nem lesz elnöke a Fővárosi Bíróságnak annak ellenére, hogy beérkeztek a pályázatok, és az összbírói értekezlet véleménynyilvánítása után a főbíró dönthetne az elnök személyéről – mondta Szűcs Péter, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szóvivője hétfőn az MTI-nek.

Szűcs Péter közölte: a múlt pénteken járt le a bíróság vezetői tisztségére kiírt pályázat benyújtási határideje; a posztra hárman jelentkeztek. Annyit elmondott, hogy mindhárom pályázó a Fővárosi Bíróság illetékességi területén tevékenykedik.

Az elnökválasztás menetrendje az, hogy a bíróság összehívja az összbírói értekezletet, ott véleményt nyilvánítanak, majd a főbíró meghallgatja a jelölteket, és dönthetne arról, hogy ki legyen a Fővárosi Bíróság elnöke.

A fideszes Lázár János és Varga István azonban a múlt pénteken olyan törvényjavaslatot terjesztett be, amelynek értelmében a megüresedő vagy már megüresedett bírósági vezetői tisztségek betöltését 2012. január 1-jéig, azaz az új alaptörvény hatályba lépéséig megtiltanák.

A javaslat elfogadása esetén a kihirdetést követő napon lépne hatályba a kinevezési moratóriumot elrendelő része, vagyis 2012. január 1-jéig nem lehetne pályázatot kiírni bírósági vezetői tisztségre, a már kiírt pályázatot nem lehetne elbírálni, továbbá bírósági vezetőt nem lehetne kinevezni, és a tisztség egyéb módon sem lenne betölthető, kivéve, ha a tanácselnök tisztsége a 2012. január 1-jéig terjedő időszakban szűnik meg.

Szűcs Péter szerint azt még nem tudni, hogy a jogszabályt mikor fogadják el és milyen hatállyal, ezért könnyen elképzelhető, hogy a Fővárosi Bíróság elnöki pályázatát nem fogja tudni érdemben elbírálni Baka András, ha a jogszabály az összbírói értekezlet előtt lép hatályba.

Pápai Judit, a Fővárosi Bíróság kommunikációs osztályvezetője az MTI megkeresésére annyit közölt: a hatályban lévő szabályok szerint június 6-ra írták ki korábban az összbírói értekezletet.

Az előző elnök, Gatter László tavaly október végén mondott le december 31-i hatállyal.