Líbiából elmenekült tanúk vallomásán alapulnak a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze szerint azok a vádak, amelyek megalapozzák Moammer Kadhafi líbiai vezető és társai felelősségét az emberiesség ellen elkövetett bűnökért.

Fegyvertelen polgárok meggyilkolására adtak parancsot, például arra, hogy a katonák lőjenek a mecsetbe menekült emberekre” – mondta Luis Moreno-Ocampo kedden Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában. Hangsúlyozta, hogy amennyiben olyan bizonyítékok kerülnének a kezébe, amelyek a felkelők által elkövetett bűnöket támasztanák alá, ellenük is javasolná elfogató parancs kiadását, miként tette azt e hónap 16-án Kadhafi, valamint a líbiai vezető egyik fia és a hírszerzés főnöke ellen.

Elmondta, hogy a Kadhafiék elleni vádirat összeállítása során gondoskodnia kellett a megfelelő tanúvédelemről is, ami Líbiában, a helyszínen nem lett volna lehetséges, ezért a bizonyítékokat az észak-afrikai országból elmenekült személyek tanúvallomására alapozza.

Egyelőre nem tudni, hogy a hágai székhelyű ICC vizsgálóbírói tanácsa mikor foglalt állást a Moreno-Ocampo által kezdeményezett elfogató parancs ügyében.

Az ügyész hangsúlyozta, hogy az ICC az ENSZ Biztonsági Tanácsának különleges felhatalmazása alapján járhat el líbiai ügyben. E felhatalmazás hiányában ezt nem tehetné, hiszen Líbia nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróságot megalapozó római statútumnak. Ezzel kapcsolatban igyekezett eloszlatni azt a félreértést, amely az elmúlt napokban több politikusi, illetve sajtóvélekedésben hangot kapott, miszerint Szíria vonatkozásában – ahol szintén sok halálos polgári áldozata van a hadsereg és a biztonsági erők brutális fellépésének – ugyancsak lehet számítani az ICC fellépésére.

“Szíriával kapcsolatban nem tehetek semmit, hiszen az ország aláírta ugyan, de nem ratifikálta a római statútumot, és e tekintetben BT-felhatalmazás sincs” – mondta.

Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államok felszólította Kadhafit, vonuljon száműzetésbe, és hogy ez felfogható-e a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülésének ajánlataként is, Luis Moreno-Ocampo leszögezte: ő soha nem alkudozik a politikusokkal.

“Az én dolgom az, hogy szolgáljam az igazságszolgáltatást. Tény, hogy az államok nem mindig teljesítik kötelezettségeiket” – jegyezte meg.

Az ICC ügyésze abból az alkalomból tartózkodott Brüsszelben, hogy az Európai Parlament székházában levetítették a róla és tevékenységéről készült dokumentumfilmet. Az Emberi Jogok Határok Nélkül (HRWF) nevű nem kormányzati intézmény által szervezett vetítés előtt Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke mondott bevezetőt, és méltatta Moreno-Ocampo elvszerű fellépését. Az ICC ügyésze, aki számos afrikai népirtási ügyben vállalta a vád képviseletét, a nyolcvanas években Argentínában az egykori diktatúra vezetői ellen járt el ügyészként.