Lezárult a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Sportért Felelős Államtitkársága és az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága (OGY STB) által kezdeményezett, a sportról szóló törvény újraszabályozásának konzultációja. Az esemény társrendezője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata volt.

Kapcsolódó rovat

Egyik-másik hagyományos jogi szaklapban elvétve bukkan fel egy-egy sportjogi írás. Ennek az egyik lehetséges oka, hogy eddig egyáltalán nem létezett a sportjogot művelők gondolatainak, produkcióinak nyilvánosságot biztosító, folyamatosan működő szakmai-tudományos periodika.

Ezen a helyzeten változtat a Jogi Fórum 2009. júliusában útjára indított tematikus melléklete, a sportjogi rovat. A rovatvezető dr. Princzinger Péter, ügyvéd, az Oktatási Hivatal elnöke.

Szekeres Pál, a NEFMI sportért felelős helyettes államtitkára felszólalásában ismertette az új rendszerben állami szinten megjelenő feladatok körét. Hangsúlyozta: „A módosításokkal egyszerűbb, átláthatóbb, ugyanakkor hatékonyabb, eredményesebb sportigazgatási és irányítási szervezetrendszer jöhet létre Magyarországon. Ez a változás nem halasztható, ha valóban stratégiai ágazatként kívánjuk kezelni a sportot.” Hozzátette: „A közeljövőben nemcsak a Sporttörvény kerül a Parlament elé, a Tisztelt Ház napirendjén szerepel majd a Nemzeti Sportstratégia módosítása is. Ez azt jelenti, hogy a jogszabályi szinten megoldható problémákon kívül a sport gyakorlati kérdéseire is megoldásokat kívánunk adni.”

Fazekas Attila, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese bemutatta a Sporttörvény módosításának a sportolókat és a sport szervezeti szintjét érintő prioritásait. Kiemelte a köztestületi szint belső működésének legfontosabb szakmai, jogi és pénzügyi garanciáit, a helyi sportfeladatok tervezett ellátásának szakmai és finanszírozási elemeit és tájékoztatást adott a sportfinanszírozás átalakításának tervezett új elemeiről is.

Előadást tartott Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Kar stratégiai centrumelnök-helyettese is. A rendezvény utolsó hozzászólását Bánki Erik, az OGY STB elnöke tartotta, majd zárásként Kósa Lajos, Debrecen MJV polgármestere köszönte meg a részvételt, a hasznos és informatív előadásokat.

A rendezvénysorozat lehetőséget kínált arra, hogy a sportszakemberek megismerkedjenek a készülő szabályozás elemeivel, illetve hogy ötleteikkel, javaslataikkal maguk is a törvényalkotó folyamat aktív részeseivé váljanak. A négy helyszínen zajló társadalmi egyeztetésen a résztvevők köréből százas nagyságrendben érkeztek a sportszakmát érintő, a témával kapcsolatos kérdések.

A sportszakmából érkező kérdéseket, javaslatokat ma éjfélig elektronikusan is be lehet nyújtani a sporttorveny@nefmi.gov.hu e-mail címre.

A NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának munkatársai csoportosítják a beérkezett kérdéseket és javaslatokat. A válaszokat tartalmazó dokumentumot a tárca elektronikusan is közzéteszi a www.kormany.hu és a www.sportolonemzet.hu portálon.