A vásárlás öröme helyett kellemetlenség jöhet, ha nem őrizzük meg a kapott blokkot, számlát!

Egy, az interneten terjesztett lánclevél szerint hipermarketben történő vásárlást követően a vevő a pénztári blokkot nem vette magához, hanem azt otthagyta a pénztár környékén. Amikor azonban a bevásárlókocsival az autójához ért, utána futott egy ember, azt állítva, hogy ellopta az általa vásárolt árut. Azonnal mutatta a vásárló által eldobott/elhagyott pénztári bizonylatot és nyomban telefonált rendőrért. A történet szerint a vevőt az „mentette” meg, hogy bankkártyával fizetett, aminek természetesen nyoma volt.

Lehet kételkedni abban, hogy valóban megtörtént-e az eset, azonban tapasztalataink szerint kétségtelen, hogy gyakran nem figyelünk arra, hogy megőrizzük a vásárlásnál kapott bizonylatot. Pedig ez nem csak azért célszerű, hogy elkerüljük a – kétségkívül szélsőséges példa szerinti – kellemetlenségeket, hanem azért is, hogy élni tudjunk jogainkkal.

A vásárlást követően célszerű még a helyszínen ellenőrizni, hogy a vásárolt cikkek megfelelő mennyiségben és áron szerepelnek a blokkon. Különösen akciók esetén tapasztalható, hogy a reklámozott ártól eltérő áron kapjuk meg a terméket, esetleg nem is azt, amit szerettünk volna, hanem ahhoz hasonlót. Fontos tudni, hogy amennyiben a terméken több ár van, vagy az ár feltüntetése nem egyértelmű, akkor a feltűntetett árak közül a vásárló számára legkedvezőbbet kell alkalmazni. 

Érdemes megőrizni a blokkot azért is, mert esetleges későbbi szavatossági igényünket ennek alapján érvényesíthetjük. A blokk a bizonyítéka annak, hogy a hibás terméket hol, mikor, kitől vásároltuk. Ennek hiányában a kereskedő vagy szolgáltató könnyen kimentheti magát a felelősség alól: nem ő volt az, aki a reklamáló fogyasztóval szerződött. 

Gyakori, hogy az un. blokkgaranciát alkalmazza a forgalmazó. Azaz a termékre vállalt garanciát a blokk bemutatása ellenében –külön jótállási jegy nélkül – érvényesítheti a vásárló. Ha a blokkra, számlára nincs szükségünk, azt semmisítsük meg, de csak akkor, ha már távoztunk az üzletből és ne tegyük lehetővé, hogy azzal mások esetleg visszaélhessenek.

Egyesületünk tagjai gyakran tapasztalják, hogy a bankjegy-automaták közelében is rengeteg otthagyott/elhagyott bizonylat található. Ha nincs szükségünk a bizonylatra, válasszunk ennek megfelelően a gép menüjében, ha pedig mégsem így döntöttünk várjuk meg a bizonylat nyomtatását és azt vigyük magunkkal vagy semmisítsük meg. Kerüljük annak lehetőségét, hogy adatainkkal visszaélhessenek. 

A blokk/bizonylat megőrzése azért is jó, ha szokásunkká válik, mert sok esetben az üzlet elhagyásáig a biztonsági szolgálatok – de vannak olyan országok, ahol akár a hatóságok is – kérhetik a vásárlást igazoló dokumentumot.