Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön a magyarországi cigányság helyzetével összefüggő jogi, szociális, közbiztonsági és oktatási intézkedésekről tájékoztatta Githu Muigait. Az ENSZ rasszizmus-ügyi különmegbízottja a magyar helyzetről tájékozódik, emellett a társadalmi toleranciát erősítő integrációs modelleket is bemutat partnereinek.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön tárgyalt Githu Muigaival, az ENSZ rasszizmus-ügyi különmegbízottjával. A találkozón a felek egyetértettek abban, hogya magyarországi cigányság felzárkóztatását célzó programok csak akkor lehetnek sikeresek, ha az azokkal összefüggő döntésekbe az érintetteket is bevonják, illetve ők maguk is felelősséget vállalnak azok megvalósulásáért.

Balog Zoltán és Githu Muigai a megbeszélés során megvitatta a magyarországi cigányság helyzetével összefüggő emberi jogi, közbiztonsági, szociális és oktatási kérdéseket, továbbá külön kitértek a rendőrség szerepére az etnikai hátterű konfliktusok kezelésében. Balog Zoltán ennek során részletesen ismertette a magyarországi nemzetiségek kisebbségi önkormányzati rendszerét és bemutatta azt a megállapodást, amelyet a kormány az Országos Roma Önkormányzattal kötött május 20-án – fűzik hozzá.

Az ENSZ rasszizmus-ügyi különmegbízottja Magyarországon tájékozódott a múlt héten, Githu Muigai hétfőn Hóvári János külügyi államtitkár-helyettessel folytatott megbeszélést, kedden pedig Gyöngyöspatára látogatott. A világszervezet különleges jelentéstevője kettős céllal érkezett Magyarországra: egyrészt tájékozódik a magyarországi helyzetről, másrészt ismertetni kívánja a társadalmi toleranciát erősítő és az integrációt előmozdító modelleket.