A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a vonatkozó jogszabály értelmében hétfőn benyújtotta 2010-es tevékenységére vonatkozó beszámolóját az Országgyűlésnek.

A beszámoló a jogelőd Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a 2010 októberében megalakult Médiatanács munkájáról tájékoztatja az Országgyűlést. A csaknem 500 oldalas dokumentum egyebek mellett részletesen beszámol a műsorszolgáltatási rendszer 2010-es változásairól, az ORTT és a Médiatanács működéséről, valamint a véleményszabadság és a kiegyensúlyozott tájékoztatás helyzetéről, és kitér a műsorszolgáltatási rendszer tavalyi változásaira.

A 2010-es esztendő több szempontból is különleges év volt a hatóság életében. Miközben a médiára vonatkozó tartalmi szabályok nem változtak, az év második felében teljesen újjászerveződött a médiapiacot felügyelő hatóság, és a korábbi Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) helyett egy 5 hónapos átmeneti időszak után, 2010 októberétől, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa látta el a média felügyeletét. Az átmeneti időszak alatt a jogelőd ORTT határozatképtelen volt ugyan, de hivatali szerve, az iroda tovább dolgozott, és döntéshozó hiányában is előkészítette a folyamatban lévő ügyeket.

A Médiatanács a tavalyi év végéig több mint 800 határozatot hozott, melyek csaknem felében döntött jogsértések elbírálásáról, 300 esetben határozott frekvenciák, és 70 esetben támogatások ügyében. A Médiatanács támogatások formájában összesen 155 millió forintot osztott szét 62 pályázó médiaszolgáltató között.

A Médiatanács beszámolója a szervezet honlapján, az Országgyűlési beszámolók menüpont alatt terjes terjedelmében hozzáférhető.