A szabványosítási eljárások felgyorsítását, egyszerűsítését és korszerűsítését tűzik ki célul azok a javaslatok, melyeket szerdán mutatott be a Bizottság.

A testület reményei szerint az új intézkedések ösztönözni fogják az innovációt, és hozzájárulnak Európa globális gazdasági szerepének megerősödéséhez.

Egy jó szabvány megkönnyítheti a fogyasztók életét, előmozdíthatja a fenntarthatóságot, valamint fokozhatja Európa versenyképességét és technológiai vezető szerepét a globális piacon. A Bizottság éppen ezért azt szeretné, ha a jövőben minél több szabványt minél gyorsabban dolgozhatnának ki Európában, ennek érdekében pedig szerdán egy sor jogalkotási és nem jogalkotási intézkedésre tett javaslatot.

A cél a szabványosítási eljárások felgyorsítása, egyszerűsítése és korszerűsítése, lehetővé téve ezzel, hogy az egyes ágazatok által kidolgozott szabványokat bizonyos európai szabványokká lehessen alakítani. Így a jövőben szempont lesz például, hogy több nemzetközi szabványt dolgozzanak ki azokban az ágazatokban, ahol Európa globális vezető szerepet tölt be.

Az Európai Bizottság növelné a szolgáltatásokra vonatkozó szabványok számát is, így juttatva kereskedelmi előnyökhöz a vállalkozásokat. Könnyebbé és gyorsabbá válna mindemellett azoknak az IT-szabványoknak az európai elismerése, melyek az internetnek a közbeszerzésben, az uniós szakpolitikákban és jogszabályokban való alkalmazását erősítenék.

A Bizottság azt ígéri, hogy elmélyíti együttműködését a vezető európai szabványügyi szervezetekkel, lehetővé téve ezzel, hogy szabványaik gyorsabban elérhetővé váljanak.

A testület által javasolt intézkedések közül vannak, amelyeket azonnal végrehajtanak, míg a többihez szükség lesz az Európai Parlament és az Európai Tanács jóváhagyására.