A három világvallás társadalomformáló szerepének áttekintése, az egyházak békés együttélésének előmozdítása a célja a ma kezdődő gödöllői nemzetközi konferenciának. A tanácskozás résztvevői megismerhetik az uniós tagállamok gyakorlatát az állam és az egyház párbeszédének megvalósításában.

A Keresztény-zsidó-iszlám párbeszéd című kétnapos konferenciát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalomi kapcsolatokért felelős államtitkára, Aliza Bin-Noun izraeli, Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai és Ali el-Hefni egyiptomi nagykövet nyitja meg.

A soros magyar EU-elnökség keretében rendezett konferencia első napjának témái között szerepel a vallásszabadság és a vallási sokszínűség az EU-ban, és szó lesz a bevándorlás társadalmi és vallási összefüggéseiről is. Előadást tart mások mellett Emmanuel metropolita, az Európai Egyházak Konferenciájának elnöke, Erdő Péter bíboros, az Orosz Ortodox Egyház képviseletében Hilarion metropolita, a Moszkvai Patriarchátus külügyi osztályának vezetője, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek ügyvezető igazgatója, az Európai Zsidó Kongresszus végrehajtó bizottságának tagja, Yahja Pallavicini, az olasz Iszlám Vallási Közösség alelnöke, Antonio Maria Veglio érsek, a vatikáni Vándorlók és Úton Lévők Lelki Gondozása Pápai Tanácsának elnöke és Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke.

Mivel a tagországokban nő a muszlim betelepültek száma, a szaktárca tájékoztatása szerint a konferencián áttekintik, milyen lehetőségeik vannak a beilleszkedésre a többségi társadalomba, illetve napirenden szerepel az asszimiláció és az autonómia kérdése a zsidó-keresztény gyökerű Európában. Szó lesz továbbá az afrikai, közel-keleti keresztény kisebbség helyzetéről is.