Nem született megállapodás a Belügyminisztérium és a rendvédelmi szakszervezetek képviselőinek csütörtöki tárgyalásán. Orbán Viktor kormányfő azt kérte, péntekig zárják le a tárgyalásokat.

Az érdekképviselet tájékoztatása szerint azoknak a már nyugdíjas rendvédelmi dolgozóknak, akik úgy döntenek, nem térnek vissza a szolgálatba, megadóztatják a nyugellátását, ugyanakkor a nyugdíjuk emelkedni fog.

Orbán Viktorminiszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, az érdek-képviseleti delegáltak, valamint a parancsnoki kar képviselői csütörtök délelőtt folytattak megbeszélést a Parlamentben. A korrekt és nyugodt hangvételű megbeszélésen a kormányfő tájékoztatta a hivatásos állományt képviselő szakszervezetek delegáltjait arról, hogy az ország megújításának keretében a gazdasági rendszer és a nyugdíjrendszer átalakítása milyen módon zajlik – számolt be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy még zajlik a szociális konzultáció, amelynek eredménye, vagyis az emberek véleményének ismerete döntően befolyásolja majd a vonatkozó parlamenti döntéseket. Orbán Viktor arra kérte a belügyminisztert, hogy lehetőleg a hétvégéig zárják le a megbeszéléseket a szakszervezetekkel, ezután ismét személyesen találkozik az érdekképviseleti delegáltakkal.

Pintér Sándor szerint a csütörtöki megbeszélésen közelebb jutottak ahhoz, hogy a szakszervezetek tudomásul vegyék a kormány elvárásait. Az egyeztetések csütörtök délután folytatódtak a minisztériumban, a belügyminiszter szerint a hétvégére egy olyan anyag kerülhet a kormány elé, amely biztosítja a későbbiekben azt, hogy a szakszervezetek tudomásul tudják venni a kabinet elképzeléseit.

A Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott oldalelnöke, Powell Pál a találkozó után arról számolt be, hogy azok a már nyugdíjas rendvédelmi dolgozók, akik úgy döntenek, nem térnek vissza a szolgálatba, hanem nyugdíjban maradnak, a 16 százalékos adó bevezetésével ezt megtehetik, ugyanakkor a gyermekek utáni adójóváírás megmarad a számukra, a nyugdíjuk pedig emelkedni fog. Az érdekképviseleti vezető ugyanakkor kiemelte: a nyugdíjas rendvédelmisek előtt nyitva áll az út, hogy visszatérjenek a hivatásos szolgálatba, a fegyveres és rendvédelmi szervekhez.