A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet üdvözli a a világ vezető politikusaiból, tudósaiból, üzletembereiből és művészeiből verbuválódott Globális Drogpolitikai Bizottság felhívását.

A Bizottság szerint a drogellenes háború világszinten is megbukott, a kormányoknak ezért fel kell hagyniuk a drogfogyasztók büntetésével és ki kell dolgozniuk az alternatívákat.

A 19 tagú bizottságnak tagja Kofi Annan volt ENSZ főtitkár, George Schultz, a Nixon- és a Reagen-kormány korábbi minisztere, Paul Volcker, az USA Szövetségi Tartalékbankjának korábbi elnöke, Mexikó, Brazília, Kolumbia korábbi elnökei, Carlos Fuentes és Mario Vargas Llosa világhíró írók, Sir Richard Branson, a Virgin mamutcég feje, George Papandreou, Görögország jelenlegi miniszterelnöke.

Magyarország eközben a büntetőjogi szigor zsákutcájába készül belépni, amelyet a világ vezető politikusai, üzletemberei, tudósai és művészei meghaladottnak nyilvánítanak,” jelentette ki Sárosi Péter, a TASZ Drogpolitikai Programvezetője. “Nekünk is követnünk kellene az olyan katolikus-konzervatív országok példáját, mint amilyen Portugália, ahol 2000 óta sikeresen dekriminalizálták a drogfogyasztást, vagy éppen Lengyelországét, ahol a jobboldali kormány éppen májusban enyhített a jogi szabályozáson.”

Magyarország drogjogi szabályozása már így a legszigorúbbak közé tartozik az Európai Unióban. Egy 2007-es felmérés szerint négyszer annyit költünk a büntető-igazságszolgáltatás kábítószerrel kapcsolatos kiadásaira, mint megelőzésre, kezelésre, ártalomcsökkentésre összesen. Minden tízből kilenc büntetőeljárás fogyasztók ellen folyik, az állam több ezer alkalmi marihuána-fogyasztó tizen- és huszonéves fiatalt kriminalizál minden évben.

A TASZ azt javasolja a kormányzatnak, hogy ne szigorítson, hanem vegye napirendre a Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntetőjogi kollégiumának elnöke által készített, a drogfogyasztás szabálysértéssé minősítését tartalmazó törvénytervezetet, amelyet a vezető hazai szakemberek is támogatnak.