A két ország gazdasági és kulturális kapcsolatainak megerősítéséről tárgyalt vasárnap este Martonyi János Yang Jiechivel, a Kínai Népköztársaság külügyminiszterével.

Martonyi János külügyminiszter kiemelte: Magyarország és a Kínai Népköztársaság jó kapcsolatának köszönhetően jelentős gazdasági projektek valósultak meg a múltban és vannak előkészületben. Hozzátette: a gazdasági kapcsolatok mellett a kulturális együttműködést is erősíteni kívánják.

Martonyi János emlékeztetett arra, hogy június 6-án és 7-én kerül megrendezésre Gödöllőn, az ASEM külügyminiszteri találkozója, ahol a sikeres tárgyalásokat multilaterális keretek között folytatják.

A külügyminiszterrel folytatott tárgyalás jól illeszkedik a magyar kormány Kína-politikájába, amelynek sikerességét mutatja, hogy – 24 év után – várhatóan idén június végén Magyarországra látogat Wen Jiabao, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke.

Yang Jiechi elmondta: Kína ösztönözni fogja a magyarországi importot és a kínai befektetéseket. Kiemelte: egyetértek abban, hogy a két ország viszonya jó irányba halad, ki kell használni az országok kapcsolatában rejlő lehetőségeket. Hozzátette: bízom abban, hogy a miniszterelnök látogatása hosszútávon előremozdítja országaink együttműködését, mivel lehetőséget látok a kulturális, oktatási vagy tudományos területeken való közös munkára is.

2011. június 6-7. között kerül sor a magyar EU Elnökség egyik legnagyobb szabású rendezvényére, az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 10. Külügyminiszteri Értekezletére (FMM10), amelyre az ASEM folyamat 48 résztvevő államának delegációját várjuk. A Miniszteri Találkozó előtti napon kerül megrendezésre a vezető tisztviselők (ASEM SOM) előkészítő ülése. A találkozó központi témája: ’Együttműködés a nem hagyományos biztonsági kihívások területén’.