A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 2011. június 3-án úgy döntött, törli a két magyar állampolgár gyermekével és magyar feleségével boldog családban élő szenegáli édesapa, Bouba kiutasítását.

Ügyfelünk nyolc évvel ezelőtt hagyta el Szenegált az ott máig is dúló véres törzsi konfliktus miatt, amelyben egész családját elveszítette. Bouba fenyegetettsége miatt lehetőséget kapott rá, hogy úgynevezett „befogadottként” Magyarországon maradjon, munkát szerzett, és időközben megismerkedett gyermekei édesanyjával, Ágnessel.

A családot és Boubát ezért sokként érte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kiutasító döntése, amely szétválasztotta volna a családot és egyúttal könnyen a kétgyermekes családapa életébe kerülhetett volna. A több mint egy évig tartó jogi eljárás eredetileg azért indul meg, mert a Hivatal rossz címre postázott egy határozatot, majd ezt követően Boubát kiutasította egy olyan jogszabály alapján, amelyet az esetében nem is lehetett volna alkalmazni. A Fővárosi Bíróság eljáró tanácsa ebben sajnos semmi kivetnivalót nem talált.

„A Bevándorlási Hivatal korábbi határozatát felülvizsgálva ma végül törölte a kiutasítást valamint a beutazási és tartózkodási tilalmat. A mai döntés nem csak jogszerű, de humánus is, ennek egyenes következménye csak az lehet, hogy a családfő megkapja tartózkodási engedélyét.” – nyilatkozta dr. Pohárnok Barbara, ügyvéd.

A Helsinki Bizottság reméli, hogy a döntés a hasonló helyzetű családok esetén példaként szolgál a jövőben.

Korábbi anyagok Bouba ügyéről:

http://www.rtlklub.hu/musorok/reggeli/cikk/367351

http://hirszerzo.hu/belfold/20110510_visszatoloncolas_szenegalba