A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ügyfélbejelentés alapján értesült arról: ismeretlenek olyan hamis üzeneteket terjesztenek egy nyilvános levelezőlistán, amely szerint az Európai Bizottság Magyarország ellen várható valamiféle intézkedése nyomán a kormányzat államosítani akarná a 2 millió forint feletti hazai bankbetéteket.

Az üzenet minden alapot nélkülöz, hasonló azokhoz az elektronikus levelekhez, amelyekkel banki azonosítókat akarnak kicsalni az ügyfelektől.

Az Európai Unió valamennyi tagállamában az Európai Parlament és a Tanács 94/19/EK irányelve, itthon pedig ennek előírása alapján a hitelintézeti törvény szavatolja a betétesek védelmét. Idén januártól az uniós és a hazai jogszabály kedvező változásának köszönhetően a magyarországi betétbiztosítás rendszeréért felelős intézmény, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) immár 100 ezer euró – jelenlegi árfolyamon több mint 26,6 millió forint – összegig vállalja az esetlegesen befagyott hitelintézeti betétek kifizetését betétesenként. Emlékezetes: az OBA – amelynek vagyona 2011 elején meghaladta a 90 milliárd forintot – legutóbb éppen idén tavasszal teljesített kifizetést befagyott takarékszövetkezeti betétek után.

A PSZÁF tiltott piacbefolyásolás gyanújával a tegnapi nappal vizsgálatot indított a megtévesztő levél miatt, egyúttal egyéb hatóságokkal is fölvette a kapcsolatot az ügy kapcsán.