A hét elején kerül sor a magyar EU-elnökség egyik legnagyobb szabású rendezvényére, az Ázsia-Európa (ASEM) csúcsra, emellett a héten a Tanács egészségügyi, belügyi, energiaügyi és mezőgazdasági formációban is ülésezik.

Az EP eheti plenárisán a képviselők egyebek mellett a schengeni bővítéssel, a hétéves uniós költségvetéssel, valamint a németországi járvánnyal is foglalkoznak, a Bizottság pedig az európai szemeszter keretében kedden teszi közzé országspecifikus gazdasági ajánlásait.

Tanács

Hétfőn és kedden (2011. június 6-7.) között kerül sor a magyar EU-elnökség egyik legnagyobb szabású rendezvényére, az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 10. Külügyminiszteri Értekezletére (FMM10), amelyre az ASEM folyamat 48 résztvevő államának képviselői érkeznek Magyarországra. A Miniszteri Találkozó előtti napon kerül megrendezésre a vezető tisztviselők (ASEM SOM) előkészítő ülése. A találkozó központi témája: „Együttműködés a nem hagyományos biztonsági kihívások területén”.

Az egészségüggyel foglalkozó tagállami tárcavezetők szintén hétfőn üléseznek, Luxembourgban, ülésükön első sorban a modern, működőképes és fenntartható egészségügyi rendszerekről tanácskoznak. A miniszterek a Mentális Egészségről szóló Európai Paktumról, valamint a gyermekkori védőoltásokról is egyeztetik álláspontjaikat.

Kedden (2011. június 7.) kerül sor a mezőgazdaságért felelős tárcavezetők rendkívüli ülésére, amelyet az észak-németországi járvány kapcsán hívott össze a Tanács magyar elnöksége. A járvány okozóját még mindig keresik a német hatóságok, a legfrissebb hírek szerint a járvány terjesztésében egy növényi csírafajta játszhat szerepet. A luxembourgi találkozón a németországi történésekről a miniszterek az uniós biztos és a német kormány képviselőjének beszámolóját hallgatják meg, és ezt követően cserélnek eszmét a témáról, járvánnyal kapcsolatos döntések nem várhatók.

A bel- és igazságügyekkel foglalkozó Tanács csütörtökön (2011. június 9.) ül össze, a miniszterek napirendjének legfontosabb kérdései a Schengeni határ-ellenőrzési kódexet létrehozó 562/2006 sz. rendeletet módosító rendeleti javaslat és a javaslatok a gyermekek szexuális kizsákmányolásáról és az emberkereskedelem megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló irányelvekről.

Pénteken (2011. június 10.) az európai uniós országok energiaügyi miniszterei tanácskoznak Luxembourgban, a miniszterek egyebek mellett a dekarbonizációs útitervről, a 2011-es energiahatékonysági tervről, valamint az atomerőművek stressz-tesztjeiről tárgyalnak.

Európai Parlament

A Parlament kedden mond arról véleményt, hogy Bulgária és Románia készek-e csatlakozni a határok nélküli schengeni övezethez. Az állampolgári jogi szakbizottság szerint az országok teljesítik a feltételeket, azonban a képviselők azt is követelik, hogy tájékoztassák őket a bolgár–görög–török határon a növekedő bevándorló hullámok miatti kiegészítő intézkedésekről.

A képviselők szintén kedden szavaznak arról a javaslatról, amely úgynevezett Euromatrica szabályokat módosítaná, és amely alapján az uniós tagállamoknak joguk lenne a „szennyező fizet” elve alapján úthasználati díjat kivetni a nehéz tehergépjárművekre.

Az EP ezen a napon a hitelminősítő intézetek szabályozásának módosításairól is véleményt mond. Az intézetek közötti verseny serkentése és a minősítésektől való függőség csökkentése nagy hangsúlyt kap majd, de a frakciók között éles harc várható az államadósságok értékelésével és az uniós hitelminősítő intézet finanszírozásával kapcsolatban.

Ugyanezen a napon vitáznak a Németországban dúló E. coli járványról is, amely június 6-ig 22 halálos áldozatot követelt és több száz megbetegedést okozott.

A képviselők szerdán vitáznak és szavaznak a különbizottság jelentéséről, mely a Parlament és a tagállamok között hamarosan kezdődő költségvetéssel kapcsolatos tárgyalások alapjául szolgál majd. Az EP pénzügyi és gazdasági válsággal foglalkozó különbizottsága szerint nem életképes az a tagállami javaslat, mely a 2014–2020 időszakra tervezett hosszú távú költségvetést a 2013-as kiadások szintjén fagyasztaná be.

Az EP plenárisa ugyanezen a napon folytat vitát az új magyar alkotmányról, a Bizottság és a soros magyar elnökség képviselőivel. A képviselőket az érdekli, hogy milyen lépések várhatók annak biztosítására, hogy az új magyar alkotmány ne sértsen uniós alapértékeket és alapelveket. A képviselők a júliusi plenáris ülésen szavaznak majd egy állásfoglalásról a témában.

Az EU és Oroszország között készülő, a kölcsönös vízumrendszer könnyítését előkészítő terv lesz az egyik kiemelt témája a Stefan Füle szomszédságpolitikáért felelős biztossal szerdán tartandó vitának. Június 9-én kerül sor az EU–orosz csúcsra, melyen az ország Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) való csatlakozása és egy új, EU–orosz stratégiai partnerségi egyezmény kidolgozása is napirenden lesz.

Csütörtök (2011. június 9.) reggel a képviselők mind az uniós, mind a környező országokban működő atomenergia-művek stressz-tesztjeiről tartanak vitát.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság eheti tevékenységei közül a legjelentősebb az európai szemeszterhez kapcsolódó, országspecifikus gazdasági és pénzügyi ajánlások ismertetése kedden. Az ajánlások a Bizottság május közepén ismertetett gazdasági előrejelzésén alapulnak. A Bizottság ajánlásait később június 24-25-én a tagállamok állam- és kormányfői is megtárgyalják a soros Európai Tanács ülés keretei között.

A Bizottság hétfőn ismerteti a gazdasági és politikai korrupció elleni harccal kapcsolatos legújabb javaslatait, amelyben többek között javaslatot tesz egy uniós szintű, korrupció-ellenes jelentési mechanizmus kialakítására.

2011. június 9-10-én adják át Amszterdamban az Európai Unió Kulturális Öröksége (Europa Nostra) Díjat, amellyel az Európai Bizottság olyan kiemelkedő kezdeményezéseket jutalmaz, mint az épületek restaurálása és hasznosítása, a városi és természeti tájak helyreállítása, a régészeti lelőhelyek bemutatása, továbbá a műgyűjtemények megóvása.

A héten még egy fontos, intelligens közlekedéssel kapcsolatos konferenciára kerül sor Brüsszelben, valamint a magyar elnökséggel közös rendezésben június 7-9. között Debrecenben kerül megrendezésre az Európai Innovatív Régiók Hete 2011 elnevezésű konferencia. A rendezvény fókuszában a kutatási infrastruktúra és klaszter politika közötti lehetséges együttműködések állnak.

Európai Civil Találkozó 2011

Az Európai Civil Találkozó a magyar soros EU-elnökség és az Európai Unió kiemelt civil társadalmi rendezvénye, amelyre mintegy 400 civil résztvevőt várunk hazánkból, más uniós tagállamokból és a Nyugat-Balkán országaiból 2011. június 5. és 7. között. A konferencia vezérfonala az aktív európai uniós polgárság gondolata, amelyet a konferencia négy témára bontva, plenáris ülések és szekcióülések formájában vitat meg.