Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét és járuljon hozzá a “jó kormányzáshoz” – mondta az ÁSZ 2010. évi tevékenységéről szóló jelentés ismertetésekor a szervezet elnöke szerdán a parlamentben.

Domokos László szavai szerint a tavalyi évet a számvevőszék szempontjából is a változások és kihívások meghatározott kettőssége jellemezte. Utalt arra, hogy a világgazdasági környezet közelmúltban bekövetkezett átalakulása még nem fejeződött be, és hogy az ÁSZ-nak is meg kell találnia a változásokra adott saját válaszait.

A számvevőszék célja, hogy ellenőrzéseivel hozzáadott értéket teremtsen és közpénzt takarítson meg – hangsúlyozta Domokos László, aki üdvözölte, hogy a sarkalatos törvények közül elsőként a számvevőszékről szóló megalkotását kezdte meg az Országgyűlés, és azt mondta: a szervezet megerősíteni tervezett jogosítványai azt a célt szolgálják, hogy ne maradhassanak következmények nélkül az ellenőrzések. A jövőben ugyanis nem fordulhat majd elő, hogy az ellenőrzött szervezetek nem bocsátják rendelkezésükre az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat, mert az ellenőrzést akadályozó magatartás szankcionálható lesz – tette hozzá.

Az ÁSZ elnöke elmondta: 2010-ben összesen 46 jelentést tett közzé a szervezet, köztük kiemelt fontosságú volt a zárszámadás ellenőrzése. A központi költségvetési fejezetek kiadási főösszegének minősítésére 52 pénzügyi ellenőrzést végzett a számvevőszék, ezek közül pedig 3 zárult elutasító minősítéssel. 2010-ben összesen 9 büntető feljelentést tettek, amelyek alapján nyomozások is indultak.

Domokos László hozzátette: a készülő, új Állami Számvevőszékről szóló törvény a megváltozott környezeti feltételekhez igazítja a szervezet működését, eszközrendszerét és eljárást. Ugyanakkor a szervezett elnöke szerint “a világválság kialakulásában közrejátszó tényezők és a közelmúltban tapasztalt közpénzgazdálkodási anomáliák miatt az ellenőrzési intézmény megerősítése nem halasztható tovább“. Az új törvénytervezet egyébként a számvevőszékkel szemben is az átlagosnál szigorúbb erkölcsi követelményeket, magatartási és összeférhetetlenségi szabályokat fogalmaz meg – mutatott rá.