A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) cáfolja Jóri András adatvédelmi biztos kijelentését.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) cáfolja Jóri András adatvédelmi biztos azon kijelentését, miszerint a 1137/2011. (V.6.) számú kormányhatározatban, a szociális konzultációval összefüggő feladatok ellátására kijelölt KEK KH nem egyeztetett volna vele a szociális konzultáció folyamatával kapcsolatban, a kérdőívek megszemélyesítéséről és a válaszok feldolgozásáról.

Ezzel szemben állítják, hogy az adatvédelmi biztos május 5-én munkatársa, Bártfai Zsolt kíséretében személyesen egyeztetett Vetési Ivánnal a KEK KH vezetőjével és Szalay László elnökhelyettessel, majd ezt követően május 10-én a KEK KH bejelentése alapján 00003-0014 nyilvántartási azonosítóval, Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás megnevezéssel az Adatvédelmi Nyilvántartásba vette a szociális konzultációs kérdőívekre választ adókkal való további kapcsolattartással összefüggő feladatok ellátását.

Az adatkezelés jogalapja a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 3. § (1) bekezdésének a) pontja alapján az érintett polgárok önkéntes hozzájárulása.

Jóri András és Vetési Iván személyes találkozóját követően, az adatvédelmi biztos munkatársai, Bártfai Zsolt és Bíró János még két alkalommal jártak a KEK KH-nál a szociális konzultáció ügyében, s ezen alkalmak egyikén sem emeltek kifogást.

Határozottan állítjuk, hogy nem történik jogosulatlan adatkezelés tekintettel arra, hogy kizárólag azok adatait kezeljük, akik ehhez információs önrendelkezési joguk gyakorlásával írásban hozzájárultak. Ezzel együtt visszautasítjuk az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket.