A helyi önkormányzatok nem tilthatják a házaló kereskedést – állapítja meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásában.

Szabó Máté ombudsmant egy panaszos azzal kereste meg, hogy Gádoros határában egy táblát helyeztek el, amelyen a “házaló kereskedelem tilos” felirat szerepel. Az önkormányzat polgármestere arra hivatkozott, hogy az intézkedésre az időskorú helyi lakosok védelme, valamint az erőszakosan, megtévesztéssel kínált, silány minőségű áruk kereskedelmének visszaszorítása érdekében került sor.

Az ombudsman az ügyben megkereste a közigazgatási és igazságügyi minisztert is, aki válaszában arról értesítette, hogy a kormányhivatalok a házaló kereskedés önkormányzati korlátozásával kapcsolatos felmérésükben összesen 36 önkormányzati rendeletet és 3 határozatot találtak törvénysértőnek. Egyes önkormányzatok nem fogalmaztak meg külön szankciót, mások az engedély nélkül folytatott “házaló” kereskedést szabálysértésnek minősítették, és szankcióként pénzbírságot írtak elő.

Az ombudsman jelentésében – a miniszter álláspontjával egyetértve – rámutatott, hogy a kereskedelmi törvény alapján egyértelmű: az önkormányzatok 2009. október 1-jétől nem írhatnak elő korlátozásokat a házaló kereskedelmi tevékenységgel összefüggésben, valamennyi ilyen tartalmú előírás törvénysértő.