Az európai zöldségtermelőknek a németországi hasmenésjárvány miatti bevételkieséseiket valamelyest ellensúlyozhatja az a gyorssegély, melynek odaítéléséről kedden döntött az EU mezőgazdasági irányítóbizottsága. A csomag értéke meghaladja a 200 millió eurót.

Az EU mezőgazdasági irányítóbizottsága kedden megszavazta azt a 210 millió euró értékű segélycsomagot, amely lehetővé teszi, hogy az uborka-, paradicsom-, saláta-, cukkini- és paprikatermelők sürgősségi támogatásban részesüljenek. Ezek voltak azok a zöldségek, melyek iránt a német hasmenésjárvány miatt a leginkább megcsappant a kereslet, és amelyek termelői éppen ezért szorongatott helyzetbe kerültek.

A döntés értelmében a júniusi szokásos termelői árak legfeljebb 50 százalékát kaphatják meg az érintett gazdák. A végösszeget csak július 22-én állapítják meg, addigra a tagállamoknak összesíteniük kell, hogy mekkora árumennyiségről is lesz szó. A keddi határozat szerint egyébként a termelői szervezetek is rugalmasabban vehetnek részt a gazdák kártalanításában.

Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos szerint a keddi döntés fontos jelzés a zöldségtermelők felé, kiemelve: a válság újfent rámutatott, hogy a piac egymagában nem elég egy olyan stratégiailag fontos szektor számára, mint a mezőgazdaság. Szerinte ezt is szem előtt kell tartani, amikor a 2013 utáni közös agrárpolitika szabályairól és költségvetéséről döntenek majd.