Hétfőn összeül az Alkotmánybíróság (Ab) elnökét és tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság, és – a napirendje szerint – dönt az Ab öt új tagjának jelöléséről.

Az Országgyűlés honlapján elérhető meghívó szerint a testület hétfő délelőtt tartja nem nyilvános tanácskozását.

A parlament arról az alkotmánybíró-jelöltről tud szavazni, aki a tizenöt tagú jelölőbizottságban – amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s – legalább nyolc igen szavazatot kap. A testület elnöke kedd óta a fideszes Varga István, aki frakciótársától, Balsai Istvántól vette át a tisztséget, ő ugyanis a Fidesz egyik alkotmánybíró-jelöltje lett, ezért már nem tagja a jelölőbizottságnak.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy Orbán Viktor párelnök-miniszterelnök javaslatára a képviselőcsoport a már említett Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, volt igazságügy-miniszter mellett Pokol Béla egyetemi tanárt, Szalay Péter ügyvédet és Szívós Máriát, a Fővárosi Bíróság tanácselnökét jelöli alkotmánybírónak. Az ötödik tisztségre a kormánypárti frakciószövetségen belül a KDNP tett javaslatot, a kereszténydemokraták Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetet, nemzetközi magánjogászt jelölik.

Az ellenzéki pártok közül az MSZP és az LMP egyelőre nem nevezett meg hivatalosan alkotmánybíró-jelölteket.

A Jobbik alelnöke, Gyüre Csaba csütörtökön az MTI-nek elmondta: pártja nem állít önálló alkotmánybíró-jelöltet, mert a Fidesz öt jelöltet állított az öt helyre, és “az eddigi gyakorlat szerint senkinek nincs esélye még arra sem, hogy jelölt legyen”. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a jelölőbizottságban nyolc szavazat szükséges a jelöltté váláshoz, és a Fidesznek éppen ennyi tagja van a testületben, ezért a Jobbik szerint ez egy “előre lefutott kutyakomédia”.

Az Országgyűlés döntése értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Ab-nek. A parlament így várhatóan öt új alkotmánybírót választ majd, egy poszt ugyanis jelenleg is betöltetlen. A Ház az Ab új tagjait július 31-ig, azaz még a tavaszi ülésszakon megválasztja, valamint e határidőig az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával a testület tagjai közül elnököt választ.

Az új Ab-elnökről Lázár János kedden elmondta, a posztra Orbán Viktor még nem tett javaslatot a Fidesz-frakciónak. A képviselőcsoport vezetője ugyanakkor úgy fogalmazott, ha a pártelnök-miniszterelnök Paczolay Péternek, a testület jelenlegi vezetőjének újbóli megválasztását kezdeményezi, ő támogatni fogja. “Paczolay Péternek általában kiemelten nagy és határozott támogatottsága van a Fidesz-frakción belül és a mi polgári világunkban” – közölte akkor Lázár János.