Még a szombathelyi közgyűlés vizsgálóbizottsága sem tudta megszerezni azt a szakértői dokumentációt, amelynek a nyilvánosságra hozatalát a TASZ által képviselt Nyugat.hu a Vas Megyei Bíróságon elérte.

A Nyugat.hu hírportál 2010. őszén kérte a polgármesteri hivatalhoz címzett közérdekű adatkérésében, hogy tegyék megismerhetővé a 2000. január 1-től a polgármesteri keret terhére kötött tanácsadói és szakértői szerződéseket, illetve az ezek alapján elvégzett munkák dokumentációját. Nem nagy meglepetésre a polgármesteri hivatal az adatokat nem bocsátotta a Nyugat.hu rendelkezésére. A jogszabályi kötelezettség elmulasztását követte a bírósági eljárás. A Szombathelyi Városi Bíróság 2010. november 30-án tartott tárgyaláson hozott ítéletével kötelezte az alperest, azaz Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát arra, hogy 15 napon belül adja ki a kért közérdekű adatokat.

A múlt pénteken (2011. június 17-én) kihirdetett jogerős döntés helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését. A közfeladatot ellátó szerveket terheli annak bizonyítása, hogy a kezelésükben lévő adatok valamilyen okból kifolyólag nem publikusak. Az információszabadságot szabályozó személyes adatok védelméről és közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény tételesen felsorolja azokat az állami, hatalmi érdekeket, amelyekre hivatkozással a megismerés szabadsága korlátozható. A szombathelyi önkormányzat – nem meglepő módon – egyetlen ilyen hivatkozást sem tudott megjelölni. Szerencsére a hatályos jog nem teszi lehetővé, hogy közpénzből finanszírozott tanácsok – és ezzel kapcsolatos szerződések – titkosak legyenek: az államnak nincsenek üzleti titkai.

Sajnos bevett gyakorlat állami szervek és gazdasági társaságok esetében, hogy foggal-körömmel ragaszkodnak illegitim módon titkolt információk megismerési monopóliumához. Bízunk abban, hogy a pervesztes önkormányzat nem fordul a Legfelsőbb Bírósághoz rendkívüli jogorvoslati kérelemmel időhúzás céljából, hiszen a jogi helyzet teljesen egyértelmű.

A TASZ-t nem érdekli, hogy az éppen aktuális városvezetés milyen politikai megfontolásból nem akar eleget tenni jogszabályi kötelezettségének. Nekünk egyetlen célunk van: a közérdekű adatok kerüljenek nyilvánosságra, és mindenki forintra pontosan számoljon el ennek alapján a kifizetett közpénzekkel! Egyébként pedig nem árt, ha hozzászoknak, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak pártállás nélkül, amire “feledékenység” esetén rendre figyelmeztetni kell őket.” –tette hozzá Dr. Szendrő-Németh Tamás, a TASZ megbízott ügyvédje.