Környezetbarátabb, igazságosabb, versenyképesebb közös agrárpolitikát akar az EP 2013 utánra.

A képviselők szerint 2020-ig szinten kell tartani a közös agrárpolitikai (KAP) kiadásokat, hogy a mezőgazdasági termelőket Európa élelmiszerellátásának biztosítására, környezetvédelmének javítására valamint új munkahelyek teremtésére ösztönözzék. A Bizottság nemsokára közzéteszi a KAP-pal kapcsolatos reformjavaslatait a 2014–2020-as időszakra. A Parlament még ez előtt foglal állást, hogy miképpen látja e program jövőjét.

Az utóbbi időben elterjedt hírre reagálva, miszerint a KAP második pilléréből való kifizetéseket (tehát a vidékfejlesztési forrásokat) lefaragnák, a Parlament megismételte, hogy minden ilyen csökkentést ellenez. „Világossá tettük a Bizottság számára az álláspontunkat, és remélem, hogy Dacian Cioloș biztos is figyelembe veszi a jelentés tartalmát, mielőtt előállna a hivatalos javaslatával,” mondta Albert Dess jelentéstevő.

Ahhoz, hogy az európai mezőgazdaság el tudja látni a kontinens élelmiszer-szükségletét, jó minőségű termékekkel, elegendő pénzügyi támogatásra van szüksége, véli a Parlament. E nélkül lehetetlen elérni, hogy a mezőgazdaság hozzájáruljon a megújuló energiák használatához és a környezetvédelemhez – a termelőket ösztönözni kell, hogy modernebb, környezetbarátabb technológiákat használjanak. A képviselők szerint a közvetlen kifizetések rendszerét erősebben össze kellene kötni a környezetvédelmi célokkal, és ennek érdekében azt sürgetik, hogy az uniós költségvetésből támogassák azokat a termelőket, akik környezetkímélő módon végzik mezőgazdasági tevékenységüket.

Mind a különböző tagállamok, mind a különböző tevékenységet folytató gazdák közt is igazságosabbá kell tenni a KAP-pénzek elosztását, véli a Parlament. Az állásfoglalás azt javasolja, hogy minden uniós tagállam kapja kézhez a közvetlen kifizetések uniós átlagának minimális százalékát. Bár egyetértenek az egyes termelők számára való kifizetésekre kiszabott felső határértéknek a bevezetésével, hangsúlyozzák, hogy az új szabályoknak figyelembe kell venniük az egyes üzemek foglalkoztatási és környezetvédelmi szerepét is. A közpénzekkel való visszaélések elkerülése érdekében a Parlament szerint a közvetlen kifizetéseket csak az aktív mezőgazdasági termelők részére kell fenntartani, akik ténylegesen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak.

A Parlament a mezőgazdasági nyersanyagokkal folytatott spekuláció és a rendkívüli áringadozások kezelésére globális szintű megoldásokat sürget, hogy gondoskodni lehessen a termelők helyzetének stabilitásáról, a fogyasztók számára pedig az élelmiszerellátás biztosításáról. A képviselők fontosnak tartják a mezőgazdasági termelők alkupozíciójának megerősítését is, főleg a kereskedőkkel, élelmiszer-feldolgozókkal és beszállítókkal szemben.

Tejtermelés

A képviselők arra szólítják fel a Bizottságot, hogy 2015 után is felügyeljék a tejtermékek piacát, és hozzanak megfelelő intézkedéseket a tejellátás biztosítása érdekében. 2014-ben szűnik meg a tejtermékek kvótarendszere.