Az EU-csúcs megadta a támogatást Horvátország belépéséhez, jelentette be Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke 2011. június 24-én Brüsszelben. A csatlakozási tárgyalásokat június 30-ig lezárják, a szerződést év végéig aláírják, közölte az elnök.

Az Európai Tanácsnak erre az ülésére úgy fognak emlékezni, mint amelyik kikövezte az utat Horvátország csatlakozása előtt” – fogalmazott Van Rompuy a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón, amelyet a Bizottság elnökével, valamint a magyar és a horvát miniszterelnökkel közösen tartott.

Az a megtiszteltetés ért, hogy én adhatom át Önnek a jó híreket a huszonhét állam-, illetve kormányfő nevében: Horvátország lesz az Európai Unió 28. tagállama” – mondta Van Rompuy Jadranka Kosor horvát kormányfőnek.

Az Európai Tanács megadta a politikai támogatást ahhoz, hogy június 30-ig lezárulhassanak a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal, és 2011 végéig az EU tagállamai és Horvátország aláírhassák a csatlakozási szerződést.

Horvátország példája jól mutatja, hogy politikai akarattal, erős nemzeti konszenzussal és elhivatott munkával meg lehet szabadulni a múlt árnyaitól és el lehet érni az uniós tagságig”– fogalmazott Van Rompuy. Hozzátette: bízik benne, hogy Horvátország az eddigihez hasonló eréllyel folytatja a reformokat a csatlakozás időpontjáig, és azon túl is. Az Európai Tanács elnöke azt is megerősítette, hogy Európa az egész régió számára nyitva áll.

José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke történelmi pillanatról beszélt, és emlékeztetett arra, hogy a Bizottság június 10-én tett javaslatot a csatlakozási tárgyalások még nyitva lévő fejezeteinek lezárására. Barroso méltatta a Horvátország által elvégzett munkát, amellyel Zágráb a szigorú feltételeket teljesítette, és így 2013 júliusában csatlakozhat az Európai Unióhoz.

Barroso és Van Rompuy egyaránt külön köszönetet mondott a magyar elnökségnek, amiért mindvégig elkötelezetten dolgozott a horvát csatlakozási tárgyalások előmozdításán és egyúttal gratulált Jadranka Kosor, horvát miniszterelnöknek is tárgyalások sikeres lezárásához.

A horvát kormányfő hitet tett a csatlakozás érdekében véghezvitt reformok mellett. Leszögezte, hogy „mindazok a változtatások, amelyeket Horvátország a csatlakozás érdekében végrehajtott, visszafordíthatatlanok”. Konkrétan említette az igazságügy reformját és a korrupció elleni harcot, ezekben a kérdésekben tartottak legtovább a tárgyalások, mert az EU sokáig nem volt elégedett a horvát eredményekkel. „Továbbra is keményen fogunk dolgozni, és nemcsak a csatlakozás pillanatáig, hanem utána is”- mondta Kosor.

Kosor hangsúlyozta, hogy a csatlakozás nemcsak Horvátország számára hordoz nagy jelentőséget, hanem a régió összes többi országa számára is nagyon fontos, mert segítséget ad nekik az integrációs erőfeszítéseikhez. „Az európai integráció az egyetlen megoldás, amely biztosítja a tartós békét és a gazdasági fellendülést” – fogalmazott a horvát kormányfő.

Orbán Viktor magyar kormányfő gratulált a horvát népnek, a zágrábi kormánynak és személy szerint Jadranka Kosor miniszterelnöknek. Elismerte, hogy a csatlakozási tárgyalások időnként kilátástalanok, de legalábbis nehezek voltak.

Korábban, az Európai Tanács ülését követő záró sajtóértekezleten Orbán kijelentette, hogy a Nyugat-Balkán ügyében a magyaroknak kiemelt szerepük marad a jövőben. „Az Európai Unió tagállamai közül természetes módon, földrajzi és történelmi okokból a magyarok missziója a Nyugat-Balkán európai uniós tagságának elősegítése. Ennek tudatában is vagyunk, és ennek a missziónak egy részét a horvát csatlakozással ma teljesítettük is” – mondta a kormányfő.

Ahhoz szeretnék hozzájárulni, hogy az Európai Unióban legyen elég bátorság, optimizmus, és elszántság, hogy azt az enklávét, azt a területet, amit már körülkerített – hiszen a Nyugat-Balkán minden szomszédja vagy NATO, vagy európai uniós tagállam –, képes legyen befogadni” – tette hozzá.