Az európai vezetők sorra gratulálnak Cristine Lagarde, eddigi francia pénzügyminiszter megválasztásához a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére. Lagarde az első nő, aki elfoglalhatja ezt a posztot.

A kinevezéssel, aminek köszönhetően Ön az első nő ennek az intézménynek az élén, a Nemzetközi Valutaalap kiváló döntést hozott, a szakértelmet, a tapasztalatot és a tehetséget jutalmazva” – szögezte le gratuláló üzenetében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Cristine Lagarde honfitársát, Dominique Strauss-Kahnt követi majd az IMF vezérigazgatói posztján, aki a közelmúltban egy szexbotrány miatt kényszerült lemondásra. A francia államfői terveket is dédelgető Strauss-Kahn (DSK) a gyanú szerint egy New York-i szállodában szexuálisan zaklatott egy szobalányt, emiatt büntetőeljárás indult ellene.

Az államadósság-válság kezelésében az IMF támogatására rászoruló Európai Unió szinte minden követ megmozgatott, hogy legalább még egy ciklusra európai jelölt foglalhassa el az intézmény vezérigazgatói székét. Az EU egy nagy nemzetközi tekintélynek örvendő jelöltet is talált Cristine Lagarde francia pénzügyminiszter személyében, akinek a mexikói jegybank jelenlegi elnöke volt a fő riválisa. A napokban azonban lényegében eldőlt a versenyfutás, amikor Kína bejelentette, hogy Lagarde kinevezését támogatja.

A francia politikus sikere az IMF folytatólagos és rendíthetetlen támogatásáról biztosíthatja az euróövezetet, amely mély válságba került. A Bizottság elnöke gratulációjában hangsúlyozta, hogy konszolidálni kívánja a két intézmény közötti munkakapcsolatot Lagarde IMF-főnöksége alatt és rövidesen Brüsszelbe várja az eddigi francia pénzügyminisztert.