A Médiatanács megalkotta, és a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumával egyetértésben elfogadta a Közszolgálati Kódex szövegét. Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke és Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke a mai napon ünnepélyes keretek között adta át a végső formájába öntött alapdokumentumot a Közszolgálati Testület korelnökének, Radetzky Jenőnek.

A Közszolgálati Kódex meghatározza a közszolgálatiság és a közmédiumok szerepét, feladatait és kijelöli működésük legfőbb alapelveit. A dokumentum egységesen határoz meg alapelveket és célokat a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda, és a Duna Televízió működésére vonatkozóan. A kódexben megfogalmazott célok megvalósulását a tizennégy tagú Közszolgálati Testület ellenőrzi.

A Médiatanács mindent megtett annak érdekében, hogy a Kódex a lehető legteljesebb mértékben megfeleljen a társadalom elvárásainak. A közel fél éven át tartó társadalmi egyeztetés során a Médiatanács csaknem 30 szervezet – köztük a történelmi egyházak, köztestületek, civil szervezetek – több mint 60 vezető beosztású tisztségviselőjével és a magyar kulturális és könnyűzenei élet számos közismert képviselőjével találkozott, és egyeztetett velük a szöveg tartalmáról.

A Közszolgálati Kódex a közmédiumok sokoldalú, magas szakmai színvonalú munkájához adhat támpontokat, segítségével a közmédia újra mindenki számára elérhető, közérthető és népszerű tartalmakat kínálhat. A Kódex célja, hogy a közszolgálati média a kisebbség és többség igényeit egyszerre szolgálva meghatározó értékközvetítő szerepet tölthessen be.

A Kódex most elfogadott szövege nem lezárt dokumentum, annak módosítására a jövőben a Közszolgálati Testület tehet majd javaslatot.