Sérülésének körülményeit idézte fel tanúként pénteken a Pest Megyei Bíróságon azt a fiatal roma férfi, akit 2008. december 15-én életveszélyesen megsebesítettek, amikor alsózsolcai házuk udvarán fát vágott. A támadás a vád szerint a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat hatodik cselekménye volt.

A fiatal férfi felidézte: egy nagy durranást hallott, amikor sötétedéskor, a villannyal külön megvilágított családi házuk teraszán a lépcsőn fát vágott, és “porzást” látott a korlátként épített téglafal vakolatán. Azt hitte, petárdáznak, ezért szétnézett az utcán, de nem látott senkit. A lépcsőn állt az akkor 16 éves élettársa, aki a robajtól megijedt, beszaladt a házba, akárcsak a sógora.

Elmondása szerint ezután visszament az összehasogatott fát felszedni, és ahogy ment befelé a lépcsőnél, újabb durranást hallott, zsibbadást érzett a bal lábában, majd forróság öntötte el, a fájdalomtól ordított, és összeesett.

Az újabb robajra és a kiáltásra az anyja szaladt ki a házból, majd a szomszédok segítségével bevitték a szobába, lefektették. Csak arra emlékszik, hogy mentőt hívtak hozzá, sok rendőr állt az udvaron és az utcában, utána pedig a kórház intenzív osztályán, a műtétje után tért magához.

A most 22 éves férfi a bíróságon azt mondta, arról csak később, miután kiengedték a kórházból, szerzett tudomást, hogy az első “durranás” egy lövés volt, és a lövedék átszakította élettársának ruháját.

A szakértők megállapították: a lövedék áthatolt a fiatalember medencecsontján, roncsolta a húgyhólyagot, a végbelét, az ütőeret, így életét csak a gyors, helyszíni orvosi segítség mentette meg. Az igazságügyi szakértő megállapítása szerint a sérülés 30 százalékos munkaképesség-csökkenést okozott. A sértett elmondása szerint alkalmi munkát sem tud vállalni, mert fizikailag nem bírja, de sokáig nem tud egy helyben állni és ülni sem.

A Borsod megyei település romák által lakott utcájában a nagycsécsi kettős gyilkosság után másfél hónappal dördültek el a lövések, amelyeket a vád szerint Kiss Árpád elsőrendű vádlott adott le a Sajó folyó túlpartjáról, 135 méteres távolságból, kifejezetten ölési szándékkal, az után, hogy négy nappal korábban testvérével, a másodrendű vádlott Kiss Istvánnal terepszemlét tartottak.

A vádirat szerint a testvérpár autóját az alsózsolcai bűncselekmény napján délután a helyszíntől 50 kilométerre, az autópályán regisztrálták, majd néhány órával később visszafelé is.

A vádlottak tagadják a cselekmény elkövetését, de a pénteki tárgyaláson a férfi tanúvallomásához nem fűztek megjegyzést, kérdést sem tettek fel.

Az alsózsolcai támadás bizonyítási eljárása további tanúk meghallgatásával folytatódik.