Újraválasztotta az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének Paczolay Pétert az Országgyűlés hétfőn. Paczolay Péter letette esküjét és ellátta kézjegyével az esküokmányt.

Paczolay Péter, aki három éve vezeti a testületet, a titkos szavazáson 276 igen és 76 nem szavazatot kapott. Megválasztásához a titkos szavazáson az országgyűlési képviselők kétharmadának – azaz 257 képviselőnek – az “igen” szavazatára volt szükség.
A június elején elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a hivatalban lévő Paczolay Péter július elején lejáró Ab-elnöki mandátuma szeptember 1-jéig meghosszabbodott. A Háznak – az új szabályok szerint – az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával az Ab tagjai közül kellett elnököt választania, akinek megbízatása szeptember 1-jétől az alkotmánybírói hivatali ideje lejártáig tart. (Korábban az Ab elnökét a tagok maguk közül választották, a megbízatás pedig három évre szólt.)
Paczolay Péter alkotmánybírósági elnökké jelölését ellenszavazat nélkül – 13 igen és két jobbikos tartózkodás mellett – támogatta az Országgyűlés illetékes eseti bizottsága múlt héten. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője múlt hétfőn jelentette be, a kormánypárti képviselőcsoport egyhangúlag döntött arról, hogy őt támogatja az Alkotmánybíróság elnöki posztjára. Más frakciónak nem volt jelöltje.