A parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke szerint a médiahatóság vezetőire vonatkozó szigorú összeférhetetlenségi szabályokat szükségtelen a Közszolgálati Testület civil delegáltjaira is teljes körűen alkalmazni.

L. Simon László csütörtökön zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be a hírközlési tárgyú törvények – így a médiatörvény – megváltoztatását célzó, eredetileg párttársa, Rogán Antal jegyezte előterjesztéshez. L. Simon László módosító indítványa szerint a Közszolgálati Testület elnökére és tagjaira nem vonatkozna az a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetőire alkalmazott szabály, hogy nem állhatnak munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban hírközlési vagy médiaszolgáltatóval, műsorforgalmazóval, műsorterjesztővel, reklámügynökséggel, sajtótermék kiadójával, illetve lapterjesztővel.

A fideszes politikus szerint ez a korlátozás “életszerűtlen”, hiszen kizárja, hogy a testület tagjai bármilyen, a médiával összefüggő foglalkoztatási jogviszonyban álljanak.
A tizennégy tagú Közszolgálati Testület júniusban alakult meg. A köztestületek, egyházak és civil szervezetek képviselőinek részvételével működő testület feladata a közmédia működésének alapelvet rögzítő Közszolgálati Kódex érvényesülésének ellenőrzése. A testületbe a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szikora Józsefet, a Magyar Református Egyház Kovács Barnabást, a Magyar Evangélikus Egyház Fábri Györgyöt, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Lőwy Juditot, a Magyar Tudományos Akadémia Csépe Valériát, a Magyar Olimpiai Bizottság Kovács Istvánt, a Magyar Rektori Konferencia Dubéczi Zoltánt, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Radetzky Jenőt delegálta.

A közmédiumok felett társadalmi felügyeletet ellátó Közszolgálati Testületben – sorsolás után – hat civil érdekképviselet (a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Fáy Károly Hallássérült és Fogyatékos Személyek Egyesülete, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség Egyesület és az Országos Szerb Önkormányzat) képviselője kapott még helyet.
L. Simon László zárószavazás előtti indítványáról és magáról a törvényjavaslatról – amely a többi között köztartozásnak minősítené a médiahatóságnak fizetendő díjakat és a médiatörvény alapján kiszabott bírságokat – hétfőn dönt az Országgyűlés.