2020-ra a nagy európai vállalatok vezetői pozícióinak 40%-át nőknek kellene betölteni, követeli a Parlament.

Jelenleg az Unió tőzsdén jegyzett nagyobb cégeinek igazgatóinak 10%-a, vezérigazgatóinak csupán 3%-a nő. Mivel a cégek vezető testületeiben évente csak fél százalékkal növekszik a nők száma, a jelenlegi tempóval csak ötven év múlva érnék el a cégek a 40%-os küszöböt.

A jelentéstevő, a néppárti, görög Rodi Kratsa-Tsagaropoulou így nyilatkozott: „Európa nem engedheti meg magának, hogy ne használja ki a tehetségét. A nők szerepének megerősítése a cégek menedzsment szintjén nem csupán esélyegyenlőségi és etikai kérdés, hanem a gazdasági növekedéshez és a belső piac sikeréhez is hozzájárul. A jelentés elfogadása nagyon határozott üzenetet továbbít a tagállamoknak és cégeknek egyaránt.”

Kötelező érvényű uniós jogszabályt a női kvótákra

Amennyiben az önkéntes lépések nem vezetnek eredményre, a cégek vezető testületeiben 2015-re 30%-os, 2020-ra már 40%-os kötelező női kvótát elrendelő jogszabályt kellene alkotnia a Bizottságnak – áll a jelentésben. A képviselők Norvégia kvótarendszerét tartják követendő példának, és üdvözlik a francia, holland és spanyol kezdeményezéseket, melyek szintén rögzítik a vezető testületekben ülő nők minimális arányát.

A Parlament hangsúlyozza, hogy a pozíciókat a szükséges szakértelem, képzettség és tapasztalatok alapján kell betölteni, de a tagállamokat arra sürgeti, hogy tegyenek többet a nők munkahelyi és szakmai igényeinek kielégítése érdekében. Ilyenek például a gyermekfelügyelet támogatása, a vállalkozásokon belüli továbbképzések erősítése és a férfiak és nők eltérő bérezésének orvoslása.