Új alapokra kell helyezni a szociális ellátórendszert – mondta csütörtökön Skultéti József, a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete országos választmányának elnöke

Skultéti József – aki maga is részt vett az új szolgáltatási törvényjavaslat kidolgozásában – a problémák között említette a nehéz munkakörülményeket, az alacsony béreket, s ennek következményeként azt, hogy a szakképzett munkaerő tömegesen távozik: vagy a szakmát hagyja el, vagy külföldön próbál boldogulni.
A Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete tanácskozása alkalmából azt mondta: a társadalmi hierarchiában a szociális ellátórendszer dolgozói a legalsó lépcsőfokon állnak. A szakemberek 95 százaléka nő; generációs szakadék van, hiszen a fiatalon bekerülő munkatársak a képzések befejezése után nem sokkal külföldre távoznak, miután a pálya nem képes megtartani őket. “Észre kell venni, hogy ha sürgősen nem teszünk valamit, lassan a politikusoknak kell ellátniuk a rendszerbe bekerülteket” – hangsúlyozta.
Az új szociálpolitikai koncepció az elmúlt húsz évhez képest új logikával közelít az ellátáshoz. Abból indul ki, hogy elsőként fel kell térképezni az igényeket, azaz olyan intézményrendszert kell építenie minden önkormányzatnak, amelyre valóban szüksége van.
A mostani rendszer több mint húsz éven át alakult, az új rendszer kialakítására tíz évet határoztak meg. A szolgáltatási törvényt – amely a szociális törvényt, továbbá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt váltja fel – várhatóan még az idén elfogadják, így az igények feltérképezése is hamarosan megkezdődhet. Ennek köszönhetően a szociális ellátások finanszírozása egy kézbe kerül. Fontos eleme, hogy míg eddig férőhelyeket finanszírozott a rendszer, mostantól az ellátottakat finanszírozzák, s ez a szolgáltatók között versenyt alakít majd ki. Abban lesz érdekelt minden intézmény, hogy jó minőségű szolgáltatást nyújtson. 

Skultéti József véleménye szerint az, hogy jelenleg nehéz helyet találni a szociális intézményekben, nem fedi az igazi rászorultságot, mivel többen is vannak, akiket a családjuk el tudna látni, de nincs meg hozzá a megfelelő anyagi hátterük, ezért választják hozzátartozóik számára a tartós bentlakási rendszert.
A családokat kell támogatni, akár anyagilag, akár más módon, például gondozónővel, átmeneti intézményekkel, hogy ha lehet, ne az államnak kelljen teljes mértékben gondoskodnia a hozzátartozókról. Ennek megfelelően minden jelenleg bentlakó helyzetét felülvizsgálják majd – tette hozzá.