Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla pénteken jogerősen annak a pécsi rendőrnek a büntetését, akit korábban két év letöltendő börtönbüntetéssel sújtottak, mert nem fizette vissza magánszemélyektől felvett kölcsöneit, egy újabb kölcsönért pedig kedvezőbb eljárást ígért egy bűnügy sértettjének.

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa Mikola Gábort csalásban és kötelességszegéssel elkövetett vesztegetésben találta bűnösnek. Két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és 200 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt.
A tényállás szerint a 40 éves pécsi rendőr 2008-ra nagyobb összegű adósságot halmozott fel, feleségével közös lakását és autóikat is jelzálog terhelte. Anyagi gondjai enyhítésére rendszeresen kért kölcsönt ismerőseitől és kollégáitól, a pénzt azonban csak késve vagy parancsnoki közbenjárásra fizette vissza.
A vádlott 2008 áprilisában egy ismerősén keresztül két részletben összesen egymillió 250 ezer forintot kapott kölcsön, ennek fedezete a gépkocsija volt. Mikola Gábor azonban elhallgatta, hogy az autót egy lízingcég jelzáloga terhelte, és a társaság nemfizetés miatt időközben már megszerezte a kocsi tulajdonjogát. Mikola Gábor öt hónappal később 200 ezer forintot kapott egy másik ismerősétől, de a pénzt nem fizette vissza.
Az ítélőtábla a rendőrt elmarasztalta azért is, mert egy nála tett feljelentés sértettjétől arra hivatkozva kért 200 ezer forint kölcsönt, hogy ha az összeget megkapja, az ügy bírósági tárgyalásán szóban előadja a látottakat, és “nagyobb eséllyel találja meg” az iratok között a bűnügy helyszínelése során általa készített fényképeket.
A csalásokra és a vesztegetésre azonban fény derült, és Mikola Gábor ellen eljárás indult.