Még a héten az Országgyűlés elé terjeszti a gyorséttermi hálózatok élelmiszer-kereskedésére, valamint étel-előállítási és -árusítási körülményeire vonatkozó javaslatát a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János ezt hétfői sajtótájékoztatóján közölte, ahol szólt arról is, hogy a tervek szerint december 15-ig döntene a Ház a választójogi reformról.

A politikus a gyorséttermeket érintő indítványával kapcsolatban úgy fogalmazott, “a hamburgeresek szoktak örülni, hogy megúszták”, azonban – mint folytatta – kedden találkozik a képviselőikkel, és még a héten benyújtja a javaslatát, amelyről korábban egyebek mellett azt mondta, hogy a gyorséttermek gyermekeknek szóló kínálata reklámozásában “különös figyelmet kellene fordítani” például a kalóriamennyiségre, a cukorszintre, a zsírösszetételre. Bizonyos kedvezmények pedig csak akkor lehetnének elérhetők, csak akkor járhatna valamilyen ajándék, játék a gyermek számára, ha a menü megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak.
A már a Ház előtt fekvő, az úgynevezett chipsadóról szóló javaslattal összefüggésben közölte, támogatják Ágh Péter (Fidesz) azon zárószavazás előtti módosító javaslatát, amely az ételízesítőre kivetendő adó mértékét 500 forintról 200-ra csökkentené.

A sajtótájékoztatón téma volt a választójogi reform is – amellyel kapcsolatban a Fidesz-elnökség javaslatait szombaton ismertette Áder János európai parlamenti képviselő – és Lázár János kifejtette: elképzelései szerint december 15-ig döntene a Ház a kérdésben. Hozzátette, szeretné ha a témával foglalkozó parlamenti albizottság megtárgyalná a pártok javaslatát, és azok alapján javaslatot tenne az Országgyűlés számára. Mint fogalmazott, semmi nincs kőbe vésve, a javasolt egyfordulós szisztémáról is azt mondta, még azt sem tekintené lezárt dossziénak. Azzal összefüggésben, hogy fideszes politikusok már tavaly a parlament elé terjesztettek egy javaslatot a választási törvényről, közölte, az sincs zárójelbe téve. Kérdésre kijelentette: nincs ellentét az ügyben a kormány és a frakció között.
A tervezett igazságügyi átalakításokat a kormánypárti képviselőcsoport szerinte már a szeptember 7-én kezdődő kihelyezett ülésén meg tudja majd tárgyalni.
A tájékoztatón szóba került a dohánytermékek adószabályozása is, amelyről Lázár János azt mondta: a Fidesz azt javasolta, a cigaretta adóját is emeljék meg, ám a nemzetgazdasági tárca azt mondta, hogy “inkább egyeztessünk”, és ősszel tekintsék át a szabályozást. Kijelentette, a magyarországi multinacionális dohánygyártóknak legalább annyi adót kell fizetniük, mint a magyar gyártóknak, “ha van még ilyen egyáltalán”.
Bár a nemzetgazdasági tárca javasolta, mégsem emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, miután az Országgyűlés múlt hétfőn az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti indítványának elfogadásával törölte az erre vonatkozó passzusokat a gazdasági tárgyú törvények módosítását célzó kormányzati előterjesztésből.