Szabó Máté ombudsman szerint nem felel meg a jogbiztonság követelményének, mert jogszabály arra nem ad felhatalmazást, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara a képzését záró vizsga eredményes letételéhez köti az ügyvédjelöltek jogi szakvizsgára bocsátását.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte a kamara elnökét az alkotmányos visszásság orvoslására – olvasható az ombudsman hivatala által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.
Szabó Máté rámutatott arra: a jogszabály azt írja elő, hogy a jogi szakvizsgára bocsátás feltétele a jogi végzettség, a szakvizsgát megelőző legalább hároméves joggyakorlat megszerzése és a jogi szakvizsgadíj megfizetése.

A gyakorlat ideje alatt a jelölt a munkáltatója által szervezett vagy más jogi szakmai oktatásban vehet részt, amelyet a munkáltató, illetve a szakmai kamara kötelezővé tehet. A kamara elnökségi határozata ezt toldja meg azzal, hogy a képzésen való részvétel és a záróvizsgák letétele a szakvizsgára bocsátás előfeltétele – áll a közleményben.
Mint írták, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke az elnökség határozatát azzal magyarázta, hogy a jogszabályok erre vonatkozó rendelkezése hiányában és a területi kamarák működési önállóságából eredően valamennyi kamara saját döntésének függvénye, milyen feltételekkel szervezik meg az ügyvédjelöltek képzését.
A kamara elnöke azzal érvelt: a jogszabályok szerinti általános felhatalmazás kimerül abban, hogy egyrészt a kamarák részére kötelezővé teszi a szakmai képzést, másrészt kifejezetten úgy rendelkezik, hogy a kamarák a képzésen való részvételt kötelezővé tehetik. A Budapesti Ügyvédi Kamara nem terjeszkedik túl a jogszabályi felhatalmazáson – tette hozzá.
Szabó Máté ombudsman ezzel ellentétben arra mutatott rá, hogy a jogszabálynak nem része a szakmai oktatás záróvizsgája. Az elnökségi határozat tehát a sikeres záróvizsga követelményével olyan többletkötelezettséget ír elő, amely a jogszabály szerint nem feltétele a jogi szakvizsgára való jelentkezésnek.
Az országgyűlési biztos felkérte a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökét, hogy ennek szellemében kezdeményezze az elnökségi határozat módosítását – zárul a közlemény.