Az uniós intézmények nyári szünetét megelőző utolsó héten az Európai Bizottság több jogszabály-tervezetet is nyilvánosságra hoz, míg az Európai Parlamentben a bizottságok üléseznek, amelyek megvitatják a Tanács lengyel elnökségének programjának egyes fejezeteit is.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán (2011. július 13.) teszi közzé a közös halászati politika reformjáról szóló tervezetét, melynek célja a halállományok fenntarthatóságának megteremtése. A javaslat elfogadása véget vetne a tagállamok halászati minisztereinek “hagyományos” év végi, éjszakába nyúló egyezkedéseinek, amelyeken hosszas vitákat követően döntenek a következő évi halászati kvótákról. Az itt született megállapodásokat a szakemberek rendszerint bírálják, mivel nem járulnak hozzá a halállományok fenntarthatóságához. Az eddigi rendszer helyett a Bizottság egy többéves tervet vezetne be, amely előre rögzíti a halászati kvótákat, csökkenté a halászhajók mennyiségét és megtiltaná a kifogott halak – piaci megfontolásokból vagy gazdálkodási intézkedések miatti – tengerbe való visszajuttatását. A javaslat további célja, hogy decentralizálja a döntéshozatalt, annak érdekében, hogy a mindennapi működéshez szükséges döntéseket ne a brüsszeli szervek hozzák meg.

Szintén szerdán nyilvános konzultációt indít a Bizottság a filmekhez és televízióműsorokhoz való internetes hozzáférés javításáról. A jelenlegi szerzői jogi szabályozás sok esetben lehetetlenné teszi a legális hozzáférést a más tagállamban előállított tartalmakhoz.

Csütörtökön (2011. július 14.) teszi közzé a Bizottság a hamisított termékekről szóló éves jelentését. Az elmúlt évek jelentései a hamisított gyógyszerek és dohánytermékek nagy számát emelték ki, amelyek jelentős része Kínából származott.

Európai Parlament

Az EP külügyi bizottsága szerdán a szíriai helyzetet vitatja meg, a mezőgazdasági bizottság tagjai pedig a nemzeti parlamentek képviselőivel egyeztetnek az uniós agrárpolitika reformjáról kedden (2011. július 12.).

Hétfő (2011. július 11.) és csütörtök között több bizottság a lengyel kormány illetékes tagjait hallgatja meg a lengyel elnökség munkaprogramjáról az adott szakterületen.

Tanács

Kedden a Gazdasági és Pénzügyek Tanácsa ülésén többek között a Görögországnak folyósítandó újabb pénzügyi segítségről egyeztetnek a tagállamok pénzügyminiszterei, és eszmecserét tartanak a bankok úgynevezett “stresszteszjeiről” is. Az Európai Bank Hatóság pénteken teszi közzé jelentését 91 európai pénzintézeten tavaly elvégzett vizsgálatának eredményeiről.