Akár tíz évig tartó szabadságvesztés is járhat a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekményekért a Parlament állampolgári jog szakbizottsága által megszavazott javaslat szerint. Felmérések szerint a kiskorúak akár ötöde is szexuális zaklatás áldozatává válhat Európában.

Húsz szexuális bűncselekmény kapcsán javasolnak minimális büntetési tételt a képviselők. Súlyosbító körülménynek számítana, ha az elkövető szülő, tanár vagy a gyermekkel bizalmi kapcsolatban lévő személy. Szankcionálnák azt is, ha valaki gyermekpornót tárol a számítógépén, ilyen felvételeket készít vagy néz. A tagállamok a javasoltaknál szigorúbb büntetési tételeket is alkalmazhatnak.

„A javaslatok segítenek abban, hogy nagyobb védelmet biztosítsunk a gyermekeknek. Remélem, hogy a hatóságok és a különböző szervezetek is minél hamarabb megismerik a szöveget, és valóban megvalósul a zéró tolerancia” – mondta Roberta Angelilli (néppárti, olasz), a téma jelentéstevője.

Online gyermekpornó

Kötelező lenne eltávolítani a gyermekpornót tartalmazó oldalakat, mégpedig a honlap forrásánál. Amennyiben a honlapot egy EU‑n kívüli országban jegyezték be, a tagállamoknak együtt kell működniük az adott országgal a honlap eltávolítása érdekében. Amennyiben a harmadik országok megtagadják az együttműködést, a honlapot le kell tiltani. Büntetnék a gyermekek interneten történő szexuális csábítását is.

A javaslat foglalkozik a szexturizmussal is. Ez ebben a kontextusban azt jelenti, hogy valaki gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés elkövetése céljából utazik külföldre.

A büntetésüket már letöltőket később megtagadhatják olyan szakmák gyakorlását, ahol gyermekekkel kell foglalkozni vagy érintkezni. A munkáltatók rákérdezhetnek majd az ilyen információra és nyilvántartást is készítenének az ilyen elkövetőkről.

Szeptemberre lehet uniós jogszabály

A javaslatokról a Parlament plenárisa szeptemberben szavazhat, ezt követően még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk az új jogszabályokat, amelyeket utána két éven belül kell a saját joganyagukba átültetni.