Az Európai Bizottság azt szeretné, ha a bankszámlanyitás a jövőben alanyi jogon járna minden uniós állampolgár számára. Jelenleg 30 millió európainak nincs bankszámlája, 6-7 millió főnek a bankok által támasztott akadályok miatt.

Brüsszel eltökélt szándéka, hogy a jövőben valamennyi uniós állampolgár alanyi jogon nyithasson bankszámlát a pénzintézetekben. Michel Barnier belső piaci biztos javaslatára a Bizottság ilyen tartalmú ajánlással fordult a tagállamokhoz, rájuk bízva azt, hogy a bankokkal megállapodjanak a részletekről. Barnier ugyanakkor világossá tette, hogy ha egy éven belül nem változik érdemben a helyzet, akkor a Bizottság jogszabályi javaslattal szerez érvényt szándékának.

A belső piaci biztos hétfőn a sajtó előtt emlékeztetett rá, hogy jelenleg különböző okokból 30 millió 18 éven felüli európainak nincs bankszámlája, ami pedig egyre inkább a normális életkörülmények szerves részévé válik. Hiszen akik nem rendelkeznek alapszintű bankszámlával, azoknak gondot jelenthet a közüzemi díjak rendezése, jövedelmük vagy a nekik járó egyéb juttatások fogadása, de egyre inkább az áruk és szolgáltatások megvásárlása is. A 30 millió főből körülbelül 6-7 millióra tehető azon európaiak száma, akiknek azért nincs bankszámlájuk, mert megvonták tőlük a számlanyitás lehetőségét.

A Bizottság most annak biztosítását kéri a tagállamoktól, hogy az alapszintű bankszámlák ésszerű díj ellenében EU-n belüli tartózkodási helyüktől és anyagi helyzetüktől függetlenül minden uniós állampolgár számára elérhetővé váljanak. A Bizottság egy éven belül fel fogja mérni a helyzetet, és ha indokoltnak látja, jogalkotási intézkedéssel szerezhet érvényt tervének.

Az ajánlás rögzíti, hogy melyek azok a pénzforgalmi szolgáltatások, amelyeket az alapszintű fizetési számlához biztosítani kell, illetve melyeket nem. A számlatulajdonos számára így lehetővé kell tenni, hogy pénzt fogadjon, betétet helyezzen el, átutalást végezzen és készpénzt vegyen fel. Folyószámlahitel ugyanakkor nem kapcsolódna az alapszolgáltatásokhoz.

A Bizottságot a számlavezetési díjak közötti jelentős különbségek is aggasztják. Barnier szerint egy spanyol állampolgárnak például évente 178 eurót kell fizetnie a számlavezetésért, miközben ugyanez egy bolgár állampolgárnak mindössze 27 euróba kerül. A két ország számít a két végletnek az EU-ban. A számlákon végrehajtott tranzakciók utáni levonások átláthatatlansága további aggodalom forrása Brüsszelben.

Barnier ezért két hónapot ad a bankszektornak egy olyan magatartási kódex kidolgozására, amely európai szinten garantálná a folyószámla műveletek és az azokért felszámolt díjak nagyobb átláthatóságát és közérthetőségét. A határidő szeptember 15-én jár le, ha addig nem készül javaslat, illetve az nem elégíti ki a Bizottságot, akkor Brüsszel jogszabályi javaslatot terjeszt majd elő.