2011. július 20-án hatályba lép az egyes művészi és művészeti munkakörök betöltésének feltételeiről szóló kormányrendelet.

Ezután az előadó-művészeti szervezetekben egységes szabályozás vonatkozik mindazokra, akik ezeket a munkaköröket közalkalmazotti jogviszonyban, illetve munkaviszonyban látják el a színházakban és más előadó-művészeti szervezetekben. 

Az Előadó-művészeti Törvény hatályba lépését megelőzően nem volt teljes körű szabályozás a művészi és művészeti munkaköröket illetően, erről csak a közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatottakat érintő szabályok rendelkeztek. Tekintettel arra, hogy az Előadó-művészeti Törvény nemcsak a közalkalmazotti jogviszonyban, hanem a munkaviszonyban foglalkoztatottakra is vonatkozik, utóbbiakra is szükséges volt kiterjeszteni a munkakörök betöltéséhez szükséges követelményrendszert. 

A művészi és művészeti munkakörök betöltéséhez szükséges végzettség és szakképzettség megszerzését – amelyre egy nagyrészt államilag finanszírozott, teljes körű felsőoktatási és OKJ-s képzési rendszer épül – valamennyi érintett szakmai szervezet szükségesnek tartotta.

A kormányrendelet a Magyar Közlöny 83. számában olvasható.