A miniszterelnök szóvivője szerint az elmúlt időszak kormányzati döntései forradalmi módon újították meg a magyar adórendszert. Szijjártó Péter kiemelte: több európai állam is “Magyarország útját járja” az adópolitikájában. Szólt arról is, hogy az államadósság-növekedés ügyében szerinte megkerülhetetlen volt miniszterelnökök, pénzügyminiszterek felelőssége.

Orbán Viktor kormányfő szóvivője Kovács László hétfői sajtótájékoztatójára reagálva – ahol az MSZP alelnöke azt mondta, az Orbán-kormány európai uniós adószabályokkal megy szembe – elmondta, hogy a magyar kormányok gazdaságpolitikája az elmúlt nyolc évben kudarcot vallott. Mint kifejtette, a munkát büntető, a visszaélésekre ösztönző, bonyolult, a gazdasági növekedést alapvetően akadályozó adórendszer helyett egy új, arányos, a munkát támogató, a családokat segítő, egyszerű, átlátható és a növekedést segítő adórendszerre volt és van szükség, s ennek megfelelően születtek meg azok a kormányzati döntések, amelyek “forradalmi módon újították meg a magyar adórendszert”.

Az új szisztéma valóban a közteherviselés irányába tett lépéseket, “mindenki számára biztosítjuk a közteherviselésben való arányos részvétel lehetőségét” – fejtette ki újságírók előtt

A szóvivő hozzátette, az is látható, hogy “a korábbi leghevesebb bírálóink követnek minket”, hiszen ma már több mint tíz európai országban van bankadó, illetve vetettek ki különböző szektorális válságadókat, vagyis több európai állam is “Magyarország útját járja” az adópolitikájában

A szektorális adókat érintően kérdésre hozzáfűzte, azokat “világos módon” három évre vezette be a kormány. “Viszont azt is világossá tettük, hogy az érintett területek, szektorok közteherviselésből való részesedését, illetve abban való arányos részvételének lehetőségét meg kell teremteni” a válságadók kivezetése után – idézte fel, megjegyezte, hogy ennek mikéntjével kapcsolatban jelenleg a koncepciók kidolgozása zajlik.

A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság hétfő délelőtti ülésére adott MSZP-s reakcióval kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta: a testület munkája során bebizonyosodott, hogy az államadósság drámai mértékű megemelkedése a szocialista kormányok nyolc évére tehető, amivel “egy rendkívül súlyos politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben”. “Mindazok, akik az őszödi úton járva eladósították Magyarországot, igenis szembe kell, hogy nézzenek azzal, hogy ennek vannak következményei” – hangsúlyozta, hozzátéve: álláspontjuk szerint a “politikai bűnnek” jogi következményekkel is kell járnia. Ezért indítványozta, hogy az albizottság kérje fel például az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságát, hogy vizsgálja meg, milyen jogi következményei lehetnek az ügynek.

Arra a kérdésre, hogy büntetőjogi szempontból kik lehetnek érintettek, a szóvivő azt válaszolta: az államadósság-növekedésnek egyértelműen kormányzati döntések az okai, ezért mindazok szerepe felmerül, akik ezeket a döntéseket meghozhatták, inspirálták, jóváhagyták. “Nem vétetlen”, hogy miniszterelnököket és pénzügyminisztereket hallgatott meg a testület, az ő felelősségük ugyanis “egészen egyszerűen megkerülhetetlen ebben az ügyben” – mondta.