Megszülettek az első döntések az új médiatörvény alapján az írott sajtóra vonatkozóan. Pályázati felhívásokról döntött a Médiatanács öt budapesti rádiós frekvencia ügyében és lezárult Való világ 4 című valóságshow vizsgálata. A VV4 miatt újabb bírságot szabott ki a testület, így a műsor miatti pénzbüntetés teljes összege majdnem eléri a 292 millió forintot.

Írott sajtó

Az első eset a médiatörvény hatályba lépése óta, hogy a nyomtatott sajtó vonatkozásában vizsgálódott a hatóság. Az ilyen ügyekben hivatalból nem, csak panasz alapján indul eljárás. A ma tárgyalt ügyben a kérelmező a tényszerű tájékoztatás hiánya és személyiségi jogainak megsértése miatt élt panasszal egy újságíróval szemben, akinek cikke a Népszabadságban, a HVG-ben és a Békés Megyei Hírlapban jelent meg. Sajtótermék esetében a kiegyensúlyozottság a médiatörvény szerint nem vizsgálható, ezért testület döntött arról, elutasítja a kérelmet, és nem vizsgálja az esetet. A személyiségi jogok, illetve a sajtó helyreigazítás polgári perben érvényesíthetőek.

Internetes sajtótermékkel kapcsolatosan is érkezett panasz, a bejelentő a kiskorúakat sértő tartalmat kifogásolta. Az NMHH hivatala megállapította, hogy a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületére (MTE) tartozik az eset kivizsgálása és az eljárás lefolytatása. A Médiatanács és a sajtópiac legnagyobb részét lefedő szervezetek közös munkájának eredménye, hogy a médiatörvényben megjelenő úgynevezett társszabályozási intézmény a médiatörvény írott sajtóra vonatkozó rendelkezéseinek hatályba lépésekor már működőképes volt. A Magyar Lapkiadók Egyesületével (MLE), valamint a MTE-vel kötött társszabályozói megállapodások alapján járhatnak el az említett szervezetek a hasonló panaszok esetében nyomatott és internes sajtó vonatkozásában.

Rádiós piac

A Médiatanács Budapest 95,3 MHz Budapest 89,5 MHz Budapest 103,9 frekvenciák esetében a „kevesebb kötöttség, több magyar zene” mottó jegyében véglegesítette a pályázati felhívásokat, amelyeket csütörtökön tesznek közzé. A pályázati ajánlatok benyújtásának határnapja 2011. augusztus 30. lesz. A frekvenciák sorsa ezt követően az eljárás hosszától függően, de várhatóan még idén eldől.

A korábban is megfogalmazott céloknak megfelelően a Médiatanács pontosította a pályázati felhívások célját. A kiírások alapján bármilyen műsorstruktúrával lehet pályázni, emellett olcsóbb működtetést tesznek lehetővé a majdani szolgáltatók számára, mert a kevésbé költséges gyártású zenei műsorok vállalásáért is lehet pontot kapni.

Elindult a Budapest 92,9 MHz és a Budapest 96,4 MHz hasznosítására irányuló eljárás is. A pályázati felhívás-tervezeteket a három most véglegesített felhívással megegyező követelményekkel teszik majd közzé.

Való világ 4, Alekosz

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa újabb 60 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az RTL Klubot a Való világ 4 című produkció és az ahhoz kapcsolódó műsorszámok és előzetesek miatt, mert nem volt megfelelő a korhatári besorolásuk.

Tavaly novembertől május 8-ig tartó szériában és a kapcsolódó műsorszámokban, előzetesekben az RTL Klub majdnem 900 alkalommal sértette meg a vonatkozó jogszabályokat. A 2010-es adások miatt korábban 144, a januáriakkal kapcsolatban 88 millió forint kötbért már be kellett fizetnie a csatornának. A VV4 miatt kirótt kötbér és bírság összege így majdnem eléri a 292 millió forintot.

A Médiatanács az Alekosz – Szerelem a legfelsőbb szinteken című széria és előzetesei ügyében a helytelen korhatári besorolás miatt 6 millió forint pénzbüntetést szabott ki az RTL Klubra. Egy alkalommal az emberi méltóság sérelmét is megállapította a vizsgálat. Utóbbi miatt 500 ezer forintos bírságot kap a szolgáltató.

Mindkét sorozat esetében azért volt helytelen a korhatári besorolás, mert 12-es karika helyett 16-ossal kellett volna vetíteni a műsorszámokat, így azok 21 óra előtt nem jelenhettek volna meg a képernyőn.